С напредването на икономическия спад в Европа европейските лидери ще имат виртуална среща, за да се опитат да постигнат съгласие относно плана за възстановяване на COVID-19.

 Съставен е амбициозен план за споделен дълг на обща стойност 750 млрд. Евро, най-вече чрез заеми за подпомагане на най-тежко засегнатите от пандемията.

 Европа все още е разделена по въпроса.

 От една страна, четирите най-големи икономики на ЕС - Германия, Франция, Италия и Испания, които подкрепят плана на Европейската комисия, и четири държави, които не подкрепят, така наречените „пестеливи четири“: Австрия, Холандия, Швеция и Дания.

„Съотношението на безвъзмездните средства и заемите не е в наша полза и ние също се нуждаем от условия“, заяви австрийският евродепутат Анжелика Уинциг.

"Как да обясня на австрийски предприемач, чиято компания беше затворена, че испанска компания и испанският му колега ще получат повече пари под формата на безвъзмездни средства а австриецът да не получи нищо. За него това е същото положение?"

„Мразя да вземам пари, които не са устойчиви, това не е в интерес на следващото поколение“, казва ни Манфред Вебер, президент на най-голямата политическа група на Европейския парламент, Европейската народна партия.

 Но той пита, каква е алтернативата?

"В Холандия и Австрия, в цяла Европа, те в момента създават дълг, отиват в банките и заемат пари, това е, което всеки прави в момента. Защо? Защото това е единственият шанс сега да стабилизираме икономиката си, да създадем перспектива младото поколение да не рискува загубено десетилетие в полза на европейската икономика, за Европейския съюз като цяло. “

 За някои от Брюксел въпросът за финансирането на възстановяването е екзистенциална криза за ЕС.

"Това е въпрос на оцеляване за Европейския съюз и хората трябва да разберат това", заяви евродепутатът Филип Ламбертс. Той казва, че Холандия трябва да осъзнае, че просперитетът на страната зависи от европейския пазар.

"Без европейския пазар няма холандска икономика", каза той.

 Малцина очакват споразумение на тази последна среща на върха, но може да не се случи преди лятната почивка.

 Но ако искат европейската икономика да започне отново да се покачва, лидерите ще трябва да намерят компромис и то бързо.