Рискът от използването на ядрени оръжия в света сега е по-висок, отколкото когато и да било след Студената война и се очаква нов кръг от надпреварата в ядрените оръжия през следващото десетилетие, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), публикуван на 13 юни.

След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна преговорите между Москва и Вашингтон за стратегическа стабилност бяха замразени. Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН не са се присъединили към Договора за забрана на ядрените оръжия, а ядрената сделка с Иран не е договорена. 

Ядреният клуб се завръща към разширяването на своя арсенал

Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) пише в нов доклад, че рискът от използването на ядрени оръжия в света е достигнал най-високото си ниво след Студената война.

Експерти твърдят, че всички сили на ядрения клуб (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея) възнамеряват да увеличат броя на бойните глави през следващите години и модернизират ядрените си арсенали.

„Въпреки че през последната година беше постигнат значителен напредък в областта на контрола на ядрените оръжия и ядреното разоръжаване, рискът от използване на ядрени оръжия сега е по-висок, отколкото когато и да било след разгара на Студената война“, Дан Смит, директор на институт, се казва в коментар към доклада на SIPRI.

Според SIPRI е имало леко намаление на ядрените арсенали през 2021 г. От института обаче очакват те да нараснат през следващото десетилетие.

Както подчертават експертите, намалението се обяснява не с разоръжаване, а с планираното преди няколко години извеждане от експлоатация от САЩ и Русия на остарели системи. Броят на активните бойни глави на практика не се е променил през годината.

Към началото на 2022 г. от 12 705 бойни глави около 9440 са били във военни запаси за потенциална употреба. От тях около 2000 единици - почти всички принадлежат на Русия или САЩ - са в повишена бойна готовност.

Лидери по броя на разположените ядрени бойни глави в началото на 2022 г.:

САЩ - 1744 (заедно със склад - 3708)
Русия - 1588 (4477)
Франция - 280 (290)
Обединеното кралство - 120 (180)

Анализаторите на SIPRI подчертават, че в началото на тази година по техни изчисления Русия – освен стратегически ядрени оръжия – разполагала с 1912 тактически ядрени оръжия.

В същото време експертите от Стокхолмския институт твърдят, че няма единство между специалистите какво да се класифицира като тактическо ядрено оръжие. Като цяло руските нестратегически ядрени сили, според тях, са насочени към изравняване на слабостта на конвенционалните въоръжения на руската армия – и изравняване на ядрения паритет със САЩ.

Експертите на института отбелязват, че ситуацията се влошава от изостряне на ядрената реторика от страна на страните от ядрения клуб.

„Всички членове на петте (КНР, Франция, Русия, Великобритания и Съединените щати) продължават да разширяват или модернизират своите ядрени арсенали и изглежда увеличават значението на ядрените оръжия във военните си стратегии. Русия дори открито заплаши с възможното използване на ядрено оръжие оръжия в контекста на войната в Украйна“, подчертава докладът на SIPRI.

Заради влошаването на отношенията между страните възникнаха проблеми и в областта на ядрената дипломация, констатират експерти.

Така след началото на пълномащабна война между Русия и Украйна, преговорите между САЩ и Руската федерация за стратегическа стабилност всъщност бяха замразени.

Освен това постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН Китай, Русия, Франция, САЩ и Обединеното кралство не са се присъединили към Договора за забрана на ядрените оръжия, а ядрената сделка с Иран не е договорена от участниците.

Как страните разработват ядрени оръжия

Китайската ядрена програма се развива интензивно през последните месеци: според сателитни снимки сега Китай изгражда около 300 нови ракетни силоса. Предполага се също, че през 2021 г. нова китайска подводница също е била оборудвана с ядрено оръжие.

Великобритания също така обяви разширяването на ядрения си арсенал, което беше отхвърляне на политиката на разоръжаване, към която страната се придържаше през последните десетилетия.

Преди това Лондон многократно критикува Русия и Китай за нежеланието им да публикуват пълна статистика за ядрените си програми, но сега самото Обединено кралство обяви, че ще класифицира данни за собствените си ядрени оръжия.

Франция миналата година обяви началото на разработването на нова подводница от трето поколение с ядрено оръжие на борда.

Индия, Пакистан и Израел също изпълняват различни програми за модернизация, а израелската страна не потвърждава официално или отрича наличието на ядрени оръжия.

През последната година Северна Корея все по-последователно поставя ядрените оръжия в центъра на доктрината си за национална сигурност.

И въпреки че Пхенян не е провеждал ядрени опити през последната година, експертите на SIPRI оценяват ядрения потенциал на страната на около 20 бойни глави – ако има изходни материали за създаване на още 20-25 атомни заряда.

Що се отнася до Иран, израелският премиер Нафтали Бенет каза миналата седмица, че Техеран е близо до притежаването на ядрени оръжия. Според него светът трябва да попречи на Иран да има ядрен арсенал.

„Иран обогатява уран с безпрецедентни темпове и е изключително близо до притежаването на ядрени оръжия. Без натиск от Запада, ислямският режим в Иран може скоро да се сдобие с ядрена бомба. Светът трябва да вземе твърда позиция и да каже на ислямските режим в Иран: "Няма ядрени оръжия - няма санкции", каза Бенет.

Вестник Telegraph, позовавайки се на източници, съобщи, че Израел е поискал от Обединеното кралство да разработи сценарии за по-строги санкции срещу Иран, ако иранците продължат да работят върху ядрените оръжия.

На 8 юни Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие резолюция, която критикува Иран за отказа да обясни произхода на урановите частици на три обекта. Резолюцията беше подкрепена от 30 държави, Русия и Китай бяха против, още три държави се въздържаха. 

На следващия ден Германия, Великобритания и Франция в съвместно изявление призоваха Иран да възобнови пълното сътрудничество с МААЕ и да приложи всички мерки за наблюдение и проверка във връзка с ядрената си програма.

Както се отбелязва в документа, жизнеспособна сделка е на масата от март 2022 г., „която ще върне Иран в съответствие със задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие и САЩ отново да сключат сделка“.

„Готови сме да сключим сделка“, подчертават Берлин, Париж и Лондон.

На свой ред държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза, че Техеран не е успял да отговори правилно на опасенията на МААЕ. Според ръководителя на Държавния департамент действията на Иран само усложняват възстановяването на сделката, но отбеляза, че САЩ са готови да „окажат натиск върху Техеран, за да го принудят да избере пътя на дипломация и деескалация“.

Напрежението около ядрения потенциал на Иран "вероятно е достигнало точката без връщане", според американския телевизионен канал CNN.

Русия заплашва Европа с унищожение в контекста на войната срещу Украйна

Бившият полски външен министър, член на Европейския парламент Радослав Сикорски каза миналия уикенд, че западните страни могат да предоставят на Украйна ядрени оръжия, за да защитят своята независимост.

Той се позова на разпоредбите на Будапещенския меморандум, според който Украйна се отказа от ядрени оръжия в замяна на гаранции за сигурност. Той припомни, че Русия е нарушила задълженията, залегнали в документа.

"Украйна се отказа от ядрения си потенциал след подписването на Будапещенския меморандум през 1994 г. Днес руснаци и някои все още казват, че това не са гаранции, но тогава всички разбраха, че Украйна вместо това ще бъде независима държава в границите, установени от СССР ", - каза Сикорски в ефира на телевизионния канал Еспресо.

В Русия в отговор Сикорски традиционно е заплашен с ядрен конфликт и унищожаване на цяла Европа.

„Но най-важното е, че те застрашават полския народ, който е въвлечен в ядреното преразпределение на света“, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Сикорски провокира ядрен конфликт в центъра на Европа. Той не мисли за бъдещето нито на Украйна, нито на Полша. Ако предложенията му бъдат приложени, тези страни ще изчезнат, точно като Европа", каза Вячеслав Володин, говорител на Държавния съвет Дума на Руската федерация. 

За Русия, сред западния естаблишмънт, прозвището "гопник с ядрена тояга" отдавна е фиксирано. След като в началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна стана ясно, че руската армия – нито втората армия в света – започна да говори за възможността Москва да използва ядрени оръжия.

На 25 май ООН повтори, че не изключва възможността за още по-голямо изостряне на въоръжения конфликт в Украйна, по-специално използването на ядрени оръжия.

Някои украински експерти смятат, че руският владетел Владимир Путин може да използва ядрени оръжия, ако се приближи перспективата за повторно завземане на Крим от Украйна. В материала подробно се посочва, че въоръжените сили на Украйна ще влязат в Крим до края на годината.

В средата на миналия месец Американският институт за изследване на войната ISW написа в доклад, че Кремъл пряко и открито ще заплашва с ядрено оръжие в случай на анексиране на Херсонска област и други окупирани територии в Южна Украйна.

Според американски експерти Кремъл може да твърди, че руската доктрина, че ядрените оръжия могат да бъдат използвани за защита на неговите територии, се простира и върху тези територии.

Според анализатори подобни действия заплашват Украйна и нейните партньори с ядрена атака, ако контраофанзивата за освобождаване на териториите, завзети от Руската федерация, продължи. Вероятно Путин смята, че заплахата от ядрен удар може да спре задържането на Русия, добавиха експертите.

Досега заплахата от ядрен удар възпираше Запада. НАТО редовно повтаря , че не възнамерява директно да влиза във войната, която Русия отприщи срещу украинците, а западните съюзници дълго време се колебаят да прехвърлят тежки оръжия на Украйна. По този път освен ядрената тояга на Русия, както знаете, се оказа и Германия.

Превод: GlasNews