Изминалият месец е бил най-горещият септември на Земята, а синоптиците прогнозират, че 2023 г. е на път да бъде най-топлата година в историята.

"Коперник", организацията на ЕС за изменението на климата, разкри, че температурите на въздуха на повърхността са достигнали средно 16,38°C  през последния месец.

Това надвишава рекорда за предишния най-горещ септември – 2020 г. – с  разлика от 0,5°C. Средната температура през изминалия месец беше почти с един цял градус (0,93°C) над средната за 1991-2020 г.

Но данните от миналото показват, че разликата е далеч по-голяма. Като през септември температурата е с 1,4°C  по-висока от средната, регистрирана между 1850-1900 г.

Четирима конници на Апокалипсиса: казаха кой е отговорен за невероятната жега през 2023 г.

Учените пишат, че септември е с 0,05°C по-горещ от септември 2016 г., най-топлата календарна година в историята.

Средната температура на морската повърхност за септември достигна 20,92°C, най-високата регистрирана за месеца и втората най-висока за всички месеци след август 2023 г.

Изменението на климата и метеорологичният феномен, известен като Ел Ниньо, споделят отговорността за повишаването на температурите, разкриват от  "Коперник".

„Този ​​екстремен месец изкачи 2023 г. до първото място – на път да бъде най-топлата година и с около 1,4°C над средните прединдустриални температури.

„Два месеца след COP28 ( конференцията на ООН за изменението на климата)– чувството за спешност за амбициозни действия в областта на климата никога не е било по-критично.“

„Безпрецедентните температури за времето от годината, наблюдавани през септември – след рекордно лято – счупиха рекордите с изключителна сума", коментира Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за изменение на климата на Коперник (C3S).

По-рано тази седмица Метеорологичната служба на Великобритания съобщи, че септември 2023 г. в Обединеното кралство е бил най-горещият в историята заедно с 2006 г., пише "Дейли Мейл".

Адски жеги и в САЩ, градусите ще стигнат до над 47

"Коперник" разкрива, че освен високите температури, ледът на Антарктика се е стопил до рекордно ниско ниво за времето от годината, около девет процента под средното.

Междувременно в Арктика площта на морския лед беше петата най-ниска с 18 процента под средното.

Лято на 2023 г. в световен мащаб вече е най-горещото, регистрирано някога. Учените казват, че освен ако останалите месеци от годината не са изключително студени, 2023 г. ще счупи рекорда за най-горещата година досега.

Докато най-топлите осем регистрирани години са от 2015 г. насам, най-студената година на Земята е през 1904 г.

Превод: GlasNews.bg