Операцията на Турция по границата със Сирия не е срещу кюрдите, а срещу бойците на ИДИЛ. Страната ще поеме своята отговорност, когато постигне целта си и установи траен мир в региона. Това заяви пред БНТ посланика на Турция в София Хасан Улусой.

Припомняме, че турските войски щурмуваха Сирия на 9 октомври. Военната операция започна по въздух, а след това последва и атака от пехотинци. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че целта на операцията е да установи траен мир на територията като измести настанилите се там терористи.

“Целта е прочистване на района в североизточна Сирия, на запад от река Ефрат от терористични елементи и създаване в този район на 30-35 км зона за сигурност. Турция ще поеме и своята отговорност, след като прочисти тези райони, по отношение на чуждестранните терористи - онези членове на "Ислямска държава", които са държани в затвори и техните семейства”, коментира Улусой.

По данни на турското външно министерство, цитирано от ТАСС, от началото на операцията турските въоръжени сили са ликвидирали над 450 лица.

Според посланика на Турция в София "Ислямска държава" и ПКК действат заедно в Северна Сирия, като през последната година двете организации заедно са извършили над 300 терористични нападения и посегателства на турска територия или в гранични райони на Турция.

Турция била единствената страна, която се бори срещу джихадистите на терен.

Опасност от бежанска криза няма, увери посланика. Анкара и София имат “прекрасно сътрудничество”, което ще продължи. Министър-председателят Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов също вече няколко пъти увериха, че опасност от бежанска вълна към България няма.Страната, която не спазва договорките и то в много сфери, е Европейският съюз, коментира още посланикът. Става дума за финансовата част на спогодбата и визовата либерализация, посочи още дипломатът.

Докато сме с Каракачанов – няма страшно! Борисов: Няма да има бежанска вълна!

4000 мигранти очаква България при евентуален бежански поток от Сирия?

Заради военната операция се появиха опасения от страна на международната общност, че това ще запали хуманитарна криза. Наложи се дори свикване на Съвета за сигурност на ООН. Турският посланик обаче увери, че такива притеснения са неоснователни.

"Всъщност е тъкмо обратното, благодарение на тези операции, хуманитарните кризи намаляват и чрез прочистване на тези райони от терористи, ще се даде възможност на доброволен принцип и по един сигурен начин, между един и два милиона бежанци да се завърнат в своята родина. А това ще доведе до намаляване на миграционния натиск", заяви Улусой.

Международният отзвук от атаките на Турция в Сирия обаче не спират. Редица страни прекратиха търговските си отношения с южната ни съседка и спряха износа и продажбата на оръжия за Турция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е коментирал директно операцията, но той предупреди Турция по-рано тази седмица, че ще “заличи” икономиката на страната, ако тя отиде твърде далеч.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да прояви "сдържаност", като призна, че Анкара има "законни опасения за сигурността".

След няколко дни руският президент Владимир Путин пък ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, за да обсъдят военните действия в Сирия.

Междувременно пък германският автомобилен гигант “Фолксваген” заяви, че в момента решението за отваряне на нов завод ще бъде отложено. Припомняме, че по последна информация изборът на автомобилната компания е именно южната ни съседка, но потвръждение все още липсва. Военната операция на Ердоган в Сирия значително ще забави преговорите, а само преди дни се появиха спекулации, че в играта за новия завод влиза Румъния.