Корупционният компонент в обществените поръчки за въоръжените сили на Украйна може да достигне 25-30%. Общият оборот достига почти 50 милиарда гривни, сочи разследване на Kyiv Post.

Разследващият журналист Юрий Николов в разговор с репортери отбеляза, че най-малко 10 милиарда гривни (250 милиона долара) са били изразходвани неправомерно или надплатени поради завишени цени.

Изданието анализира подробно плана за доставки на храни на Министерството на отбраната, изготвен през декември 2023 г. Цената на месото на едро там била два пъти по-висока от цените по пазарите и супермаркетите. Властите повишиха цената на зеленчуците с 20%.

"Мониторинговите организации не могат да проверяват договорите за доставки за армията, което оставя широко поле за корупция. Държавата обявява търгове за фирми доставчици. След това доставчиците купуват продукти от производителите и ги доставят на военни части", се казва в материала.

Посредници и неразбираеми търгове: как работят схемите в МО

Авторите идентифицират три аспекта, които създават благодатна почва за корупция в Министерството на отбраната на Украйна:

1) Дневната надбавка за храна, която днес е 109 гривни на военнослужещ. Това помага на командването да изчисли колко храна трябва да бъде закупена, но никой не може да контролира какво в крайна сметка ще купи с тази сума пари.

"Месото може да струва 80 гривни, а овесената каша - 30. И това може да бъде 100 гривни за каша и 10 за месо. Може да има и най-евтините колбаси със зеленчуци", каза един от офицерите пред медиите, пожелал анонимност.

2) Липса на контрол. Системата е проектирана по такъв начин, че реалните нужди на военното подразделение са известни само на служителите от отдела за доставки на това звено на фирмата доставчик. Регулаторните органи не знаят реалните нужди – нямат съответните списъци. Но външни лица, включително журналисти, не се допускат във военното поделение.

„Имаме парадоксална ситуация: само тези, които са „наясно“, знаят истинските нужди на армията“, обяснява Юрий Николов.

Източници на изданието казват, че „откатът“ за един килограм продукти може да достигне до 5 гривни. А потреблението във въоръжените сили на Украйна се измерва в стотици тонове на ден. Липсата на ясно дефинирани изисквания демотивира търговците на дребно да участват в търгове. Един от представителите на голяма верига супермаркети каза пред медията, че повечето въпроси възникват, защото не е съвсем ясно какво, на кого и къде се доставя.

"Докато системата не стане прозрачна, рискът от корупция ще остане. Големите мрежи няма да рискуват да участват в търгове, които са в ръцете на съмнителни фирми посредници", посочват авторите.

3) Единен каталог на продуктите за армията. Украйна отдавна премина към каталога на НАТО с повече от 400 артикула храна за военните.

Списъкът с продукти включва мед, сладкиши и дори есетра. Но само компанията, доставяща всички тези стотици артикули, може да доставя храна на военните, което допринася за създаването на корупционни схеми с посредници.

Производителят на месо не може да снабдява ВСУ със зеленчуци, а производителят на хляб не може да доставя сладкиши или вода. Ключовите способности се оказват в ръцете на фирми-посредници, които не произвеждат нищо, а просто действат като връзка между производителя и войниците.

„Производителите дават продукти на доставчиците на Министерството на отбраната на безценица, а посредниците получават до 187 процента от печалбата“, обяснява Татяна Николаенко, представител на Съвета за борба с корупцията към Министерството на отбраната.