Телескопът Хъбъл засне невероятно изображение на две новородени звезди, разположени на 450 светлинни години. Но една звезда обяви присъствието си със зашеметяващо светлинно шоу, докато изхвърляше струи материя в космоса.

Телескопът Хъбъл засне звездната система FS Tau, която се състои от новородената звезда FS Tau A, която се вижда като най-яркия обект в изображението с четири излизащи лъча, и звездата FS Tau B, която се намира над нея и вдясно, пише Space. Тази звезда е частично скрита от вертикална ивица тъмен прах. И двете звезди се намират в така наречената звездна люлка, където множество молекулярни облаци от газ раждат нови звезди.

Астрономите вече знаеха за съществуването на FS Tau A, която е двойна звезда, но сега откриха и FS Tau B. И двете звезди имат приблизителна възраст от 2,8 милиона години, т.е. са много млади за такива обекти. Всъщност те са бебета, които още не са станали обикновени звезди и затова се наричат ​​протозвезди. В същото време и двете звезди са обвити в облаци от осветен газ и прах, които остават от свръхплътните бучки материя, които са породили тези обекти.

FS Тау системаЦял екран
Телескопът Хъбъл засне звездната система FS Tau Снимка: ESA

Астрономите вярват, че FS Tau B е заобиколен от протопланетарен диск от газ и прах, където в бъдеще ще се образуват планети. Но засега тази звезда все още натрупва маса, събирайки материя от околното пространство. Веднага щом набере необходимата маса, в ядрото му ще започне термоядрен синтез на водород и по този начин FS Tau B ще стане звезда на главната последователност, подобно на нашето Слънце. Но преди това FS Tau B ще напусне етапа на протозвездата и ще се превърне в променлива звезда T Телец и едва след това ще стане обикновена звезда.

FS Tau B и подобни протозвезди блестят не поради термоядрен синтез, а поради топлината, която се отделя, когато бучките материя от молекулярните облаци се компресират, и тази топлина също се освобождава в резултат на натрупването на маса на звездата.

Такива протозвезди изпускат струи от високоенергийни частици, които летят с огромни скорости в космоса. Синият цвят на изображението показва асиметричната двупосочна струя, изхвърлена от FS Tau B. Асиметрията на струята може да е резултат от това, че звездата изхвърля материал в космоса с различни скорости.

FS Tau B е не само протозвезда, но е класифицирана като обект на Herbig-Haro. Това е небесно тяло, което се създава, когато струи, изхвърлени от новородена звезда, се блъскат в близките облаци от газ и прах с висока скорост. Това води до създаването на ярки петна в заобикалящата мъглявина.