Учени са установили, че слънчеви ферми с определен размер могат да променят времето на Земята, пише ScienceAlert.

В ново проучване учените са установили как гигантските слънчеви ферми могат да променят климата и да повлияят на производството на слънчева енергия в други части на света.

Изследователите вече знаят, че настоящото изменение на климата може в дългосрочен план да повлияе на облачната покривка в някои региони на планетата, както и на това колко слънчева енергия могат да генерират там. Например в Северна Европа е вероятно да се наблюдава намаляване на генерирането, докато останалата част от Европа и източното крайбрежие на САЩ и Северен Китай ще видят увеличение на слънчевата енергия.

Ако човечеството някога изгради наистина огромни слънчеви ферми на планетата, обхващащи цели държави или континенти, те ще имат подобен ефект върху времето.

За проучването е използван компютърен модел за земната система. По-специално, учените са тествали как слънчевите ферми, покриващи 20% от Сахара, биха повлияли на производството на слънчева енергия в световен мащаб.

Факт е, че слънчевите панели са тъмни на цвят, така че ще абсорбират много повече топлина от светлия пустинен пясък. Въпреки че част от тази енергия ще се преобразува в електричество, по-голямата част от нея ще загрява панелите. Когато милиони такива панели са групирани заедно, тогава цялата площ ще се нагрее.

Ако подобна ферма е разположена в Сахара, такъв нов източник на топлина би променил глобалните климатични условия. Това може да премести валежите от тропиците, така че пустинята отново да стане зелена, както е била преди около 5000 години.

Такива промени ще повлияят на структурата на облачната покривка, както и на това колко слънчева енергия се генерира в останалия свят.

Региони като Близкия изток, Южна Европа, Индия, Източен Китай, Австралия и югозападната част на Съединените щати ще станат по-облачни. Но Централна и Южна Америка, Карибите, централната и източната част на САЩ, Скандинавия и Южна Африка ще могат да получават повече слънчева енергия.

Подобна картина се е появила, когато учените са моделирали въздействието на гигантски слънчеви ферми, инсталирани в Централна Азия, Австралия, югозападните Съединени щати и северозападния Китай. Всеки от моделите показва промени в глобалния климат на Земята.

Например гигантските слънчеви ферми в австралийската пустош биха направили Южна Африка по-слънчева, но Великобритания по-мрачна, особено през лятото.

Изследователите подчертават, че климатичните условия могат да се променят с няколко процента, което означава, че например Скандинавия ще остане студена, а в Австралия, както и преди, ще бъде горещо и слънчево.

Също така си струва да се отбележи, че всички тези ефекти се основават на хипотетични сценарии. Моделирането за Сахара се основава на покриване на 20% от пустинната зона със слънчеви панели и дори с амбициозни идеи, нещо подобно едва ли ще се появи в близко бъдеще.

Например, ако площта, покрита със слънчеви панели, се намали до 5% от Сахара, което също е малко вероятно, глобалните ефекти ще останат незначителни.

Превод: GlasNews.bg