Знаете ли, че древните гърци не само са поставили основите на нашата съвременна цивилизация, но също така са предвидили футуристични изобретения като роботи и самоуправляващи се коли? Историкът от Станфордския университет д-р Адриен Майор хвърля светлина върху това как гръцките митове намекват за съществуването на изкуствен интелект (AI) и напредналите технологии, които използваме днес, в книгата си Gods and Robots.

Аргументът на д-р Майор се съсредоточава около Хефест, гръцки бог, известен със своите умения, пише GreekReporter. Сред неговите творения са Тал, гигант от бронз. Д-р Мейджър го описва като „бронзов робот убиец“, напомнящ за ранните прототипи на съвременните андроиди, разработени от компании като Boston Dynamics.

Друго интересно творение е Пандора, която е описана като „зъл AI робот“, програмиран да отприщи злото върху света. В допълнение към Пандора, Хефест създава механични "златни девици".

Те са предназначени да предвиждат нуждите му и да действат спрямо тях без директни инструкции. Д-р Майор ги вижда като ранни версии на базирани на AI лични асистенти като Alexa на Amazon.

Древно скално изкуство на Танзания, мистериозни антропоморфни фигури, скално изкуство, култура и ритуали на сандаве, изкуство на ловци-събирачи, археологически откритияЦял екран
Дидрахма от Фест с образа на Тал 

В допълнение към тези митологични разкази, д-р Мейджър обръща внимание на алюзиите за напреднала технология в епическата поезия на Омир. В "Одисеята" например кораби без пилоти превозват главния герой. Това напомня на съвременната концепция за самоуправляващи се автомобили. Илиада също споменава автономни стативи на колела, носещи амброзия, намеквайки за футуристични видове транспорт.

Археологически находки в храма на Артемида от Ефес в Турция показват, че гърците са използвали комини под пода на храма, за да циркулират топлината от огнищата, осигурявайки ранни форми на централно отопление.

Прототипът на съвременните термометри се появява преди почти две хилядолетия, когато гърците от Александрия откриват как въздухът се разширява, когато е изложен на високи температури. Филон Византийски развива тази концепция в първия термометър.

Изучаването на древногръцката технология не само хвърля светлина върху техните забележителни иновации, но също така предоставя интересна представа за тяхното предвиждане за бъдещия технологичен напредък.

 
Превод: GlasNews