Изследователите са открили, че някои от най-редките хищници в океана се събират по едно и също време.

Пълнолунието вероятно не е най-доброто време за разходка из океана. Изследователите са открили, че точно през този период стотици от най-редките и застрашени акули на Земята се събират в една точка на океана, превръщайки го в най-опасното място на Земята, пише IFLScience.

Изследователите смятат, че това е свързано по някакъв начин с лунните цикли, но не разбират напълно защо това се случва. Въпреки това учените са успели да направят някои изненадващи открития.

Голямата акула чук (Sphyrna mokarran) е станала обект на изследване, като целта е била да се научи повече за това как се държат тези животни в централната част на Тихия океан. По време на проучването учените са направили серия от снимки и са измерили акули чук в два региона на Френска Полинезия: атолите Рапнгироа и Тикехау.

През лятото на 2020 г. и 2021 г. на тези места са били наблюдавани голям брой редки акули чук, които много рядко се срещат по друго време. Интересно е, че предимно тези големи групи са се състояли от възрастни женски, които сякаш са се събирали в някакъв вид завет в океана на пълнолуние.

Преди това учените са установили също, че пълната луна привлича орловия скат (Aetobatus ocellatus), който е любима закуска на акулите чук. Известно е, че големите акули чук мигрират едновременно с наличието на храна и многобройните им натрупвания в тези райони на океана са наблюдавани повече от една година подред. В резултат на това учените са стигнали до извода, че това поведение на акулите може да е свързано с храненето.

Авторите на изследването предполагат, че акулите се възползват от миграцията на скатовете и затова се появяват всяка година на едно и също място, за да пируват с плячка. Малко изследвания на A. ocellatus са проведени във Френска Полинезия, но общото събиране на стада от скатове е поведение, за което е известно, че се свързва с фазите на размножаване.

Изследователите обаче посочват, че тази връзка между притока на големи акули чук и орелите скатове трябва да се тълкува предпазливо. Учените не изключват, че поведението на морските обитатели може да е свързано и с някои екологични или биотични фактори, които водят до увеличаване на броя на двата вида в тази част на океана.

Изследователите планират да продължат работата си, за да разкрият загадката на мистериозното струпване на големи акули чук в тези части на океана и да разберат дали има връзка с увеличаването на броя на скатовете през същите периоди от време.

Превод: GlasNews.bg