Науката отдавна е открила, че телата ни могат да стареят по-бързо или по-бавно от нас, в зависимост от начина ни на живот. Но не много хора могат да познаят възрастта му по поглед и усет. Оказва се, че има лесен начин да разберете: калкулатор за фитнес възраст. Този инструмент се основава на концепцията за "фитнес възраст" - научен показател, който сравнява биологичната възраст на вашето тяло с вашата хронологична възраст.

Въпреки че признаваме как ежедневните ни навици влияят на нашето здраве, също е интересно да разгледаме как тези фактори могат да повлияят на нашата „фитнес възраст“, пише The Washington Post. Тук на помощ идва един уникален инструмент – фитнес калкулаторът за възраст. Той е предназначен да ни даде представа на каква възраст е тялото ни въз основа на различни здравни показатели.

  • Вашият пол и действителна възраст.
  • Височина в сантиметри и тегло в килограми.
  • Сърдечната честота в покой, която може лесно да се измери с помощта на смарт часовник или чрез броене на пулса ви за 15 секунди и умножаване по четири.
  • Реалистична оценка на честотата и интензивността на тренировките.

Резултатът може да е изненадващ. Например, ако сте на 50 години по дата на раждане, вашата фитнес възраст може да бъде 25 или 75 години, което до голяма степен зависи от вашето физическо състояние.

момиче, легло, пижамаЦял екран
По време на сън тялото произвежда човешки растежен хормон, който помага за възстановяването и подмладяването на тъканите, което прави съня критичен фактор за поддържане на нашата биологична възраст Снимка: Getty Images

Важен аспект от нашето здраве и състояние на тялото е здравият сън. Желанието за сън, което се случва през деня, е от решаващо значение за определяне кога се чувстваме готови да спим. Клиничният психолог Лиза Щраус, която специализира в нарушенията на съня, предлага прост експеримент за подобряване на качеството на съня ви и намаляване на броя на нощните събуждания:

  • За кратък период, например две седмици, задайте редовно време за лягане, например от 23:00 до 6:00 сутринта. Можете да заспите и да се събудите, когато пожелаете в рамките на този период от време.
  • Идеята не е да промените естествения си модел на сън, като например да се опитате да превърнете нощната сова в ранно птиче, а да създадете стабилна ежедневна рутина.
  • Можете да регулирате продължителността на този период, за да намерите това, което е подходящо за вас. Целта е да се подобри качеството на съня и да се намали будността през нощта.

Всички горепосочени препоръки и инструменти могат да бъдат важна стъпка към по-здравословен начин на живот. Но дори и като се има предвид простотата и достъпността на тези методи за подобряване и наблюдение на здравето, не трябва да забравяме за професионалната медицинска помощ. Ако имате проблеми със съня, умора и обща отпуснатост на тялото, помислете дали да не потърсите помощ от професионалист, преди да опитате подобни практики.

Превод: GlasNews