В хода на изпитанията на ваксината COVID-19, произведена от шведско-британската компания AstraZeneca в университета в Оксфорд, била погрешно определена дозата на ваксината, което разкри, че по-ниска доза от първата ваксина осигурява по-ефективна защита. По време на клиничните изпитвания на ваксината AstraZeneca някои от участниците погрешно са получили само половината от необходимото количество лекарство при първата доза.

Това съобщава научното списание The Lancet.

Резултатите от клиничните изпитвания обаче показаха, че тези, които са получили по-ниската доза от ваксината, впоследствие са били по-добре защитени от COVID-19, отколкото тези, които са получили две пълни дози от лекарството.

След това специалистите проведоха второ проучване с мишки и получиха абсолютно същите резултати.

При по-ниска първа доза животните започват да произвеждат повече антитела и Т-клетки. Струва си да се отбележи, че в този случай учените не са приложили ваксината AstraZeneca. Тя е заменена от подобно лекарство, което е предназначено за лечение на аденовирус от серотип 5.

Установено е също, че след първата пълна доза от ваксината е необходима бустер доза след около месец. В случай на половината доза този интервал може леко да се увеличи. Това намалява тежестта върху имунната система, което й позволява да проявява по-силен имунен отговор.

В същото време рискът човек да се зарази с коронавирус между ваксинациите се увеличава.

Превод: GlasNews.bg