Международен екип от астрофизици от Обединеното кралство, Германия и Белгия откри неизвестен досега феномен в слънчевата корона, който може да обясни защо горната атмосфера на Слънцето е по-гореща от повърхността. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications.

Слънчевата корона е най-външната част от атмосферата, по-голямата част от която е плазма. Предишни проучвания показват, че е хиляди пъти по-горещо от вътрешността. За да проучат вероятния механизъм за нагряване, учените анализираха данни, събрани от Solar Orbiter на Европейската космическа агенция и Solar Dynamics Observatory на НАСА.

Известно е, че плазмата в короната образува плътни структури - бримки, които възникват в долните области на фотосферата. И двете устройства записват, че прегъванията в бримките вибрират като струни на китара. В този случай трептенията не изчезват, което показва съществуването на неизвестен източник на енергия. Авторите предполагат, че същият енергиен източник вероятно е отговорен за изключително високите температури в короната. По-задълбочено изследване на коронарните колебания може да разкрие основния източник на топлина, генерирана в короната, казват експерти.