Измина повече от четвърт век, откакто овцата Доли стана първият клониран бозайник, а сега учените обявяват нов пробив: те най-накрая са успели успешно да клонират вид, известен с близостта си до хората - макак резус (Macaca mulatta), пише Daily Mail .

Китайски изследователи казват, че са използвали соматични клетки от макак резус в техния експеримент - животински клетки, различни от сперматозоиди и яйца. В резултат на това те са успели да създадат генетично идентично копие. Известно е, че клонингът е бил абсолютно "здрав" и е живял след раждането си в Пекин повече от две години.

Изследването е проведено от Qiang Sun и неговите колеги от Университета на Китайската академия на науките в Пекин. Екипът отбелязва, че клонингът на макак резус е създаден с помощта на метод, известен като ядрен трансфер на соматични клетки (SCNT). Експертите обаче все още изключват използването на този метод за клониране на хора: твърде много етични и безопасни проблеми остават за разрешаване.

Обърнете внимание, че макакът резус представлява особен интерес за изследователите, тъй като този вид примати е анатомично и физиологично близък до човека. Освен това макаците резус също се използват широко в изследванията на човешкото здраве.

Снимка: Qiang Sun

Според екипа те са били изненадани, че нито един резус макак не е бил клониран преди това с помощта на метода за ядрен трансфер на соматични клетки. И затова те решили да го поправят и сега обявяват успешното завършване на експеримента. В резултат на това авторите на изследването представиха успешна стратегия за клониране на примати.

Методът SCNT включва използването на соматична клетка, като кожна клетка, чиято ДНК след това се прехвърля в яйцеклетка с отстранено ядро. Известно е, че соматичните клетки съдържат генетична информация за организацията на организма, но, за съжаление, те не могат да дадат начало на нов организъм. Този проблем обаче се решава чрез прехвърляне на ДНК на соматичната клетка в яйцеклетката. Ако е успешен, процесът ще доведе до пълно препрограмиране на генетичния материал в ядрото, позволявайки на яйцеклетката да започне да се дели и да образува клониран ембрион.

Именно този метод е довел до успешното клониране на различни бозайници, включително овцата Доли през 1996 г. През 2017 г. този метод беше използван за създаване на крабоидни макаци (Macaca fascicleis). Между другото, клонирането на макака резус е извършено от същата компания, която проведе изследването през 2017 г.

Снимка: Nature Communications

В същото време ефективността на клонирането на повечето видове бозайници е все още изключително ниска и също така е свързана с висока смъртност в утробата или малко след раждането. Например, предишен опит за клониране на макак резус е направен през 1997 г., но се е провалил - клонингът умрял 12 часа след раждането.

В новия експеримент учените са успели, но само един от първоначалните 113 ембриона е оцелял - с прости думи успеваемостта е била под 1%. Според д-р Луис Монтолиу, експерт в Националния център по биотехнологии на Испания, който не е участвал в изследването, е „изключително трудно“ да се успее в подобни експерименти.

Според учения новото изследване демонстрира две неща: първо, приматите наистина могат да бъдат клонирани, и второ, изключително трудно е да се постигне успех в подобни експерименти с толкова ниска ефективност. Всичко това води само до едно заключение: клонирането на хора на този етап е невъзможно.

Превод: GlasNews.bg