През 2016 г. геолози, изучаващи канадска мина, направиха невероятно откритие. На дълбочина от около 3 километра те откриха течаща вода, чиято възраст според тестовете е между 1,5 милиарда и 2,64 милиарда години. След като е била изолирана през цялото това време, това е най-старата вода, открита на Земята.
 
„Вероятно повечето хора си мислят, че сме открили малко количество вода в скалата, но истината е, че тя течеше с литри в минута и обемът ѝ е много по-голям от очакваното", каза професор Барбара Шерууд Лолар, която ръководи екипа.
 
Открити са и следи, които показват, че във водата някога е имало живот. „Като погледнахме сулфата във водата, успяхме да видим отпечатък, който е показателен за наличието на живот.
 
„Сулфатът в тази древна вода не е този на повърхностна вода. Това, което открихме, е, че сулфатът, подобно на водорода, всъщност се произвежда на място чрез реакция между водата и скалата“, каза асистент в катедрата по земни и атмосферни науки на Университета на Алберта. „Това означава, че реакцията се е случила естествено и може да продължи толкова дълго, колкото водата и скалата са в контакт, потенциално милиарди години.“

Откритието е от значение за намирането на живот другаде на Земята, както и в Слънчевата система, но това, което всеки се пита е какъв е вкусът на най-старата вода.
 
Тя се оказала много солена и горчива, по-солена от морската вода. Това не е изненадващо, като се има предвид, че е на повече от 2 милиарда години.
 
Превод: GlasNews.bg