Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего са снимали и публикували страховито видео на растение, което диша и издиша през "устата" си.

Въпреки че видеото може да наподобява кадри от рок-хорър комедията от 1986 г. Little Shop of Horrors, то по същество е просто макроснимка на реакцията на растението към промените в нивата на въглероден диоксид и влажност, пише Daily Mail Online.

По време на изследването учените заснемат близки планове на отделни устици - порите в епидермиса на листата в момента, когато те се отварят и затварят, всъщност много напомнящи на дишането.

Въпреки това, според говорителя на Националната научна фондация (NSF) Джаред Дашоф, това видео е ценно не само защото предизвиква интереса на другите, но и защото знаейки как растенията сигнализират с "устите" си за промени в нивата на кислород и влага, ще бъде много полезно за учените. Изследователите вярват, че разбирането на тези процеси допълнително ще позволи на учените да редактират тези сигнали и да отглеждат култури, които са по-устойчиви на изменението на климата.

Според Джулиан Шрьодер, ръководител на новото проучване, отговорът на промяната е от решаващо значение за растежа на растенията и също така е отговорен за ефективността на използването на вода от растението. Тъй като виждаме все повече и повече климатични промени в последно време, включително повишена суша и повишаване на температурите, това проучване е много важно.

Учените също така отбелязват, че тези изследвания ще им позволят да изучават и в бъдеще да повлияят на баланса между приема на въглероден диоксид и загубата на водна пара през устицата. Въпросът е, че ако растенията не могат да намерят този баланс, особено културите, отглеждани за храна, те просто ще изсъхнат и ще станат безполезни.

Листата на растението имат хиляди малки отвори, наречени устица. Затварящите пори, разположени отстрани на устичната пора, действат като порта - те отварят централната си пора, след което се затварят, за да изпият въглеродния диоксид. След „глътката“ протеините сигнализират на клетките да се отпуснат и да заровят устицата.

Известно е, че когато растението почувства, че нивото на въглероден диоксид е повишено, вторият протеин блокира първия и не позволява на устицата да се отварят или затварят. Според Шрьодер по време на изследването учените са открили, че така нареченият CO2 сензор в растенията се състои от два протеина.

Учените са открили, че среда с ниско съдържание на въглероден диоксид кара растенията да държат устицата си отворени по-дълго, за да получат CO2, необходим за фотосинтезата. В този момент протеинът HT1 активира ензим, който кара предпазните клетки да набъбват и да държат устицата отворени. При този процес обаче вътрешността на растението става уязвима – изложена е на стихиите и губи вода. В резултат на това растението може просто да изсъхне - затова е толкова важно да се поддържа баланс.

Учените вече са кандидатствали за патент и в момента проучват начини да превърнат своите открития в инструменти за животновъди и фермери.

Превод: GlasNews