Заради жалби на Десислава Иванчева и Биляна Петрова допълнихме списъка с разрешените вещи за арестанти - добавихме епилатор и сешоар 5200 са били върнатите преписки от Съвета по гражданство за допълнителна проверка през 2017 г.

250 електронни гривни за затворници вече са ни предоставени, обучаваме служители как да работят с тях, казва в интервю министърът на правосъдието Цецка Цачева

- Г-жо министър, какво мислите за евродоклада от Брюксел за вътрешен ред и правосъдие – частичен успех, пазарлък или вдигане на ръце?

- Това е един обективен доклад на Европейската комисия (ЕК), който показва напредъка на България в изпълнение на 6-те показателя, които съдържат 17 конкретни препоръки. Както бе отбелязано в януарския доклад през 2017 г., при задоволително изпълнение на тези препоръки механизмът спрямо България следва да отпадне. Ще акцентирам на няколко момента, които за първи път се отчитат в доклад на ЕК. За първи път по отношение на 3 от показателите – независимост на съдебната система, правна рамка и организирана престъпност, комисията смята, че те са условно затворени

Това означава, че ако има устойчивост и занапред по отношение на тези показатели, сме близо до отпадането на механизма като цяло. По останалите 3 показателя – продължаване на съдебната реформа, корупция на високо ниво и корупция на местно ниво и по границите, изводът на ЕК е за постигнат значителен напредък, като се сочи, че препоръките са много близо до изпълнението им. Вторият момент, който за първи път се отбелязва в доклада, е възможността в рамките на мандата на настоящата комисия при продължаване на темповете на работата ни механизмът да отпадне.

- С други думи констатациите от Брюксел водят до успокоение.

- Не, този положителен доклад в никакъв случай не води до успокоение. Той ни амбицира да работим по-активно. Това споделих и на среща по моя покана с посланиците на държавите-членки на ЕС, на 26 ноември. Информирах ги за действията, които предприемаме и които следва да постигнем. Освен това като положителен нов момент в доклада отчитам и факта, че за първи път се дава възможност при отпадане на мониторинга да бъде създаден вътрешен национален механизъм, който да следи за неотклонение на постигнатите резултати по всички показатели.

Няма как да не спомена обаче, че в доклада се съдържа и констатация за влошена медийна среда във връзка с независимостта на съдебната власт. ВСС играе ключова роля в защитата на съдебната власт и отстояването на нейната независимост.

В тази връзка на работната среща с посланиците заедно с мен и вътрешния министър Младен Маринов присъства и представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който запозна дипломатите с това, че ВСС е изготвил стандарти за независимост на магистратите и правила за взаимоотношенията между медиите и съдебната власт.

- Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обаче коментира доклада на ЕК в частта му за независимостта на съдебната власт с думите, че “се почувствал като онзи съпруг, който е хванал жена си в изневяра, а тя възмутена го попитала на мръсните си очи ли ще вярва, или на нея”. Как възприемате този коментар?

- Процедурата, по която представителите на ЕК изготвят този доклад, е прозрачна и независима, обоснована на факти. Те се срещат с представители на държавни институции, с представители на съдебната власт, с неправителствени организации и т.н. Хората, които не приемат изводите на ЕК, трябва да се аргументират защо. Искам да призова онези критици, които са чели само политическата част от доклада, да се запознаят подробно и с техническата. Там има конкретика за всеки един случай, който по някакъв начин е бил повдигнат в обществото до момента. Обективността на ЕК в доклада за мен категорично не може да бъде оспорена.

Ние, институциите, предоставяме само факти, а представителите на ЕК правят оценка и анализ.

- В речта си Панов постави под съмнение независимостта на българските съдии. Имат ли право те да му бъдат обидени?

- Аз мисля, че ние, българите, сме свикнали повече да вярваме на оценките отвън, отколкото на тези отвътре. Нека си припомним предходни доклади, които бяха много критични. Чувствата на магистратите не бих могла, а и нямам право да коментирам с оглед независимостта им, тъй като съм представител на изпълнителната власт.

- Най-известната арестантка в републиката стана отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева. Например неотдавна нейни сподвижници показаха в съда кофичка от кисело мляко с макарони и 2 стари краставици, които затворническите власти ѝ дават да яде. Вярно ли е това?

- За мен това е защитна теза на лице, което е в ареста с оглед наказателно производство. Разбира се, по всички жалби от г-жа Десислава Иванчева и от г-жа Биляна Петрова (подсъдима с нея за подкуп – б.а.) администрацията на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) извършва проверки. Вече стана ясно, че кофичката от киселото мляко е внесена отвън. Изпълняваме критериите на закона – в килиите има гарантираната площ в кв. метри за лице, пряко осветление, течаща вода и санитарен възел. Храненето се осъществява 3 пъти дневно. Качеството на храната се следи. Тя не е гурме, но отговаря на правилата и стандартите.

България много внимателно се наблюдава от Комитета против изтезанията към Съвета на Европа

Следващата му мисия предстои в началото на 2019 г. Оценката им е, че от 2015 г. насам България показва тенденция към подобряване условията в арестите и затворите. Има още много какво да се желае, но винаги условията в местата за лишаване от свобода и арестите ще останат несъизмерими с условията, в които гражданинът е живял на свобода.

- Как обаче ще отговорите на препоръките на омбудсмана Мая Манолова след огледа ѝ в килията на Иванчева и Петрова? Една от тях е да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение.

- Свиквам съвещание на 4 декември, вторник, с ръководството на прокуратурата, МВР, ГДИН и Областната служба “Изпълнение на наказанията” - София. На нея ще бъде поканена и омбудсманът на републиката.

- Колко сигнали от Иванчева и Петрова сте получили в Министерството на правосъдието?

- 8 сигнала и 1 декларация, по които съм разпоредила проверка на инспектората. Има искания, които съм намерила за основателни и съм уважила. Мога да дам пример със списъка на разрешените вещи. Иванчева и Петрова констатираха, че мъжете могат да ползват машинка за поддържане на мустаци. Предявиха претенция за епилатор и сешоар, вследствие на което списъкът за разрешени вещи на жените бе допълнен. В резултат на техни жалби през лятото бе извършен частичен ремонт на ВиК инсталацията и стените в помещението бяха пребоядисани. Съгласно закона и правилника към него хигиената и редът в помещенията е задължение на тези, които го обитават.

Не се прави разлика между арестанти по никакъв критерий. Това, което е за г-жа Иванчева и г-жа Петрова, е и за всички останали.

- Една от адвокатките им обаче каза, че двете арестантки били събличани голи за обиск.

- Живеем в XXI век, това не е сериозно! С металдетектори се проверяват всички, които по един или друг повод излизат от килията. Няма инквизиционно отношение към никого.

- Какво стана с инструкцията за конвоиране с пранги, ще отпадне ли то?

- Има нови правила, готови от лятото. Получихме препоръка от Върховната касационна прокуратура, че те трябва да бъдат оформени като подзаконов нормативен акт. Оказа се, че в действащия закон за изпълнение на наказанията и в правилника му няма текст, който да оправомощава министъра да издаде такава инструкция. За целта колегите от правната комисия в Народното събрание между първо и второ четене предложиха такъв текст в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. До обнародването му действа нарочна заповед на директора на ГДИН, в която голяма част от тези нови правила са възпроизведени.

- Чух през септември в Стара Загора да казвате, че 250 затворници, които са на лек режим и работят на външни обекти или са в отпуск, ще бъдат с електронни гривни до края на годината. Актуално ли е още това?

- Да, дори има развитие по тази тема. ГДИН вече прие изпълнението на договора, т.е. тези 250 устройства са изработени и предоставени. В понеделник предстои и конференция, на която ще отчетем резултатите от този проект. Не е достатъчно само устройствата да бъдат изработени, трябва да бъдат обучени и служители от надзорно-охранителния състав, които да работят с тях. Това вече се прави! Тези 250 бройки няма да стигнат, но това е само началото. Занапред може да се обмисли и дали лица с тежки присъди и рисков профил да не бъдат проследявани с гривни в затвора.

- Напрежението в Агенцията по вписванията с раздадените бонуси някак си утихна, тъй като проверка на инспектората установи, че нарушения няма. Защо се стигна до този скандал?

- Моето обяснение е, че, за съжаление, Агенцията по вписванията е във фокуса на обществения интерес заради кризата с Търговския регистър през лятото. Както неведнъж вече казах, наредбата за възнагражденията на държавните служители в администрацията се прилага за всички държавни структури. Въз основа на нея всеки един ръководител е задължен да изготви вътрешни правила как следва да се разпределят средствата за т.нар. бонуси. Това са средства, които са икономисани през годината от фонд “Работна заплата”. Не разполагам с друга контролна функция освен с тази да разпоредя проверка на инспектората. Това, което бе констатирано, е, че през 2013 г. са изготвени 3 правила за различните категории служители

Заключението на инспектората е, че вътрешните правила не противоречат на закона, но тъй като са били променяни многократно през годините, бе направена препоръка да бъдат изготвени единни вътрешни правила за всички служители.

- След корупцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която прокуратурата обяви, какви законови промени готви Министерството на правосъдието?

- Работна група ще предложи промени в Закона за българското гражданство в две направления.

Тя е сформирана от мен още през февруари т.г., след като със Съвета по гражданство набелязахме къде са проблемите.

Първият е свързан с удостоверенията за български произход, които се издават от ДАБЧ. Над 5200 бяха преписките, които съветът е върнал за допълнителна проверка през 2017 г. Близо 700 са върнатите през т.г. поради непълноти на описаните факти в удостоверенията.

Вторият проблем е свързан с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез така наречените инвестиции, като една от задачите на работната група е да оцени реалния ефект от тези инвестиции за икономиката.

Целта на готвения законопроект е да се постигне бързина при производствата от една страна, но от друга – стриктна проверка на обстоятелствата, даващи възможност за придобиване на българско гражданство.

----------------------------------

CV

l Родена в с. Драгана, област Ловеч

l Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

l Била е стажант-съдия в Окръжен съд-Плевен, юрисконсулт в Общинския народен съвет-Плевен, главен юрисконсулт в община Плевен

l Адвокат е в Адвокатската колегия в Плевен от 1 май 1992 г.

l Учредител на сдружение “Граждани за европейско развитие на България” и партия ГЕРБ в Плевен

l Тя е първата жена председател в историята на българския парламентаризъм. Оглавява 41-ото и 43-ото народно събрание, зам.-председател е на ПГ на ГЕРБ в 42-ото народно събрание.

l Избрана за министър на правосъдието на 4 май 2017 г. в правителството “Борисов 3”

l Омъжена, с един син