Близо 300 000 теста за COVID в лабораториите са направени само от началото на годината, когато България посрещна първите случаи на омикрон. Това сочи справка в Единния информационен портал.

Бумът на желаещи да проверят дали не са заразени е на 5 януари - 42 хил. души, и на 6 януари, когато са направени над 52 хиляди теста.

След масовите празненства в новогодишната нощ без особено спазване на мерките много хора са били притеснени, а други вече са знаели, че са контактни на болни, коментират експерти.

Именно веднага след почивните дни - на 5 януари, бяха регистрирани 6252 нови заразени. Срокът съвпада с инкубационния период на инфекцията, ако е хваната по време на голямото празнуване.

Другият отчетлив тренд при тестването на българина е едва 1 на 5 теста да е PCR - 22% от тези 300 хил. са с най-надеждната технология, а останалите 223 хил. са антигенни.

Въпреки категоричния съвет на здравните експерти да се правят повече PCR тестове, хората предпочитат бързите и заради това, че веднага научават резултата, и заради цената. PCR-ът у нас продължава да струва между 80 и 120 лв. - колкото в началото на пандемията преди близо 2 г.

В столични лаборатории най-евтино може да се направи за 80 лв., а най-скъпото е 125 лв., показа справка на "24 часа".

Цената варира и според начина на вземане на пробата. В една и съща лаборатория от носа е 95 лв., а от слюнка - 120. В друга разликата е само 10 лв.

Най-ниската цена в лабораториите за антигенни тестове е 15 лв., а най-високата - 45. Масово столичани използват и фургоните пред моловете, където тестът е само 10 лв.

Ако желаещ да се изследва за ковид отиде в лаборатория, ще плати 30 лв., но ако се тества на летището, тогава тестът му ще струва 45.

Лаборатории предлагат и "промо" пакети - изследване както за коронавирусната инфекция, така и за грипни вируси. Към цената се добавя и такса пробовземане, която е 5 лв.

Средно 2-3 пъти по-евтини са антигенните тестове в аптеките за домашна употреба. В столична аптека евтиният тест е 7 лв., с него се изследва секрет само от носа. От декември се предлагат и пакети, които включват 2 теста за нос, един за гърло и един за слюнка, на цена от 11 лв.

“В аптеките няма как да са много скъпи тестовете. Ако една аптека продава с 15-20% надценка, никой няма да ходи там. Конкуренцията е много голяма, затова няма как да има голяма разлика”, обяснява главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

По думите му при медицинските изделия няма референтни стойности и както търговците, така и аптеките могат да сложат надценка по своя преценка. В аптеките обаче високите цени биха отблъснали клиентите, обяснява той.

"Хората си купуват домашни тестове, ако са били контактни, но нямат симптоми. Това е за тяхно успокоение", обяснява аптекар. Други така избягват официалното им вписване като заразени и 14-дневната карантина.

Няма статистика колко се тестват вкъщи - у нас няма регистър, в който аптеките да попълват колко теста са получили или продали.