„Хилядолетната мистерия“ защо пиенето на червено вино може да причини почти главоболие е решен. Поне така твърдят  учени.

Докато пиенето причинява махмурлук на най-често следващия ден, главоболието от червеното питие може да удари от след едва от 30 минути  до три часа. При това - само след една малка чаша.

Изследователи от Калифорнийския университет вече са открили, че може да е виновно съединение на вещества, която е съвсем естествена, пише The Sun.

Веществото, наречено кверцетин, е здравословен антиоксидант и вид растителен пигмент, който придава цвета на плодовете и зеленчуците. Когато се комбинира с червено вино, може да наруши способността на човек да разгражда алкохола - което може да предизвика мигрена, зачервяване, гадене, както и главоболие.

Откриха делви с вино на 5000 години

 „Когато попадне в кръвта ви, тялото ви го превръща в различна форма, наречена кверцетин глюкуронид. В тази форма той блокира метаболизма на алкохола", коментира почетният професор Андрю Уотърхаус от катедрата по лозарство и винарство.

Глюкуронидът може също да накара токсина ацеталдехид да се натрупа в тялото.

Изследователят д-р Апрамита Деви коментира: „Ацеталдехидът е добре известен токсин, дразнещо и възпалително вещество.
„Изследователите знаят, че високите нива на ацеталдехид могат да причинят зачервяване на лицето, главоболие и гадене.“

Учени откриха неочаквана полза от червеното вино за сексуалния живот

Не всички червени вина имат същия ефект, показва изследването. Като слънчевата светлина, възрастта и процесът на производство на вино влияят върху това дали една чаша ще предизвика главоболие.

Вината от по-слънчеви региони са по-склонни да имат големи количества кверцетин, което ги прави по-вероятно да предизвикат почти незабавно главоболие. Професор Морис Левин, съавтор на изследването, също отбеляза, че хората с предшестваща мигрена или други състояния на главоболие са по-склонни да страдат от главоболие от червено вино.

„Смятаме, че най-накрая сме на прав път към обяснението на тази хилядолетна мистерия“, каза той.

"Следващата стъпка е да го тестваме научно върху хора, които развиват тези главоболия", добавя изследователят.

Превод: GlasNews.bg