Психолозите са съставили списък с утвърдени, но погрешни представи за любовта, които нанасят най-много щети на взаимоотношенията.

Eксперти изучават ролята на любовта в човешкия живот в продължение на много десетилетия. Например, поетичното сравнение на любовта с лудостта наистина получи научно потвърждение. Друго проучване разкри сходството на романтичните чувства с обсесивно-компулсивното разстройство.

Според психолозите хората буквално са затрупани с всякакви истории и чужди представи за любовта от малки. Ето защо не е изненадващо, че често представите ни за романтични връзки са в противоречие с реалността.

Събрахме шест от най-разпространените митове за любовта, които според експерти най-често стават причина за проблеми във връзките.

Противоположностите се привличат

Проучване, публикувано в списанието Personality and Individual Differences, показва, че типичният сценарий на романтична комедия на две противоположни личности, които се влюбват една в друга, е статистически неточен.

Разбира се, изследователите не твърдят, че хората с различни възгледи за света не могат да се влюбят един в друг, но не тази разлика е причината за влюбването им. Скучната и проста истина е, че сходството в житейските приоритети и ценности е това, което запалва искрата и се превръща в основата на щастливата връзка.

Но каква е причината хората често да избират диаметрално противоположни партньори? Изследователите Джофи Чайбок и Питър Джонасън смятат, че може да има две причини:

  • Ин и Ян. Начин на мислене, при който нестабилността на "противоположните" отношения се бърка с пламенна любов. Различията в една двойка могат да добавят напрежение към една връзка, но те никога няма да осигурят комфорта и сигурността, които любовта трябва да осигурява.
  • Пример от детството. Хората, които са привлечени от израза „противоположностите се привличат“, могат да имитират взаимоотношенията, които са виждали в детството.

Тийнейджърски фантазии

Можете да се смеете колкото искате на тийнейджърски филми като „Здрач“, но истината е, че всяко поколение е имало свои собствени примери за проблемни фантазии в младостта. И може би те все още засягат отношенията на възрастните.

Проучването, публикувано в Journal of Couple and Relationship Therapy, разглежда „познаването на взаимоотношенията“ от тийнейджъри. То показа, че тийнейджърите, предимно момчета, понякога могат да създадат много рисковани идеи за връзките. Например, това включва вярата в "сляпата любов" или, с други думи, идеята, че чувството да си влюбен е достатъчно за здрава връзка. Това включва и толерантност към контролиращо поведение като манипулация и насилие.

Според експертите, ето защо е важно да определите дали вашето тийнейджърско аз влияе на взаимоотношенията в живота на възрастните.

Докато смъртта ни раздели

Не всички връзки, дори и най-красивите и вдъхновяващи, могат да продължат вечно. И дори онези взаимоотношения, които все още преминават проверката на времето, могат да се променят и трансформират.

Специалистите казват, че любовта трябва да е такава, каквато искате да я видите, но определено тя трябва да е динамична. Привързвайки се към някакъв образ в главата си, в който няма място за вас или партньора ви, рискувате да провалите собствената си връзка.

Жените са по-романтични от мъжете

Основните съвети в модните списания са изградени около факта, че жените имат нужда от повече романтика от противоположния пол.

Но проучване на списание Singles in America установи, че 59% от мъжете вярват в любовта от пръв поглед в сравнение с 49% от жените. Биологичният антрополог Хелън Фишър обяснява това с факта, че мъжете са много визуално ориентирани.

„Те виждат жена, която харесват физически, което от своя страна задейства по-бързо романтичната любовна система“, казва Фишър.

Друго проучване установи, че мъжете са склонни да идеализират връзките и романтичните партньори. Експертите смятат, че мъжете, които исторически са имали повече социална и икономическа свобода от жените, може да са по-малко прагматични по отношение на любовта и брака.

Страстта в една връзка продължава няколко години

В миналото експертите приемаха, че страстта във връзките продължава достатъчно дълго, за да могат партньорите да се срещнат, да се свържат и да отгледат дете в ранна възраст. Експертите наричат ​​това състояние „четиригодишен сърбеж“.

Смята се, че след този период вълнението и сексуалният интерес изчезват и партньорите или се разделят, или преминават към нов етап на по-премерена връзка.

Но скорошно проучване показва, че при някои двойки силната романтична любов може да продължи десетилетия. По време на проучването 17 доброволци са били поставени в апарата fMRI. Всички участници са били в дългосрочни моногамни сексуални връзки и всички твърдят, че никога не са губили страстта си.

Посочва се, че мозъците на двойките приличали на мозъците на току-що влюбени хора, но с едно важно предимство: партньорите не изпитват обсебеността и безпокойството, които са характерни за нова връзка.

Учените все още не разбират как някои двойки успяват да запазят тази първоначална искра във връзката. Някои предполагат, че за това са виновни високите нива на серотонин на двойките.

Търсене на второ полувреме

Героят на Джери Магуайър може би не е първият, който предполага, че истинската любов е да намериш някой, който „ни завършва“. Но той може да стане гласът на едно поколение, което възлага твърде големи очаквания на любовта.

Според психолога Ели Финкел човечеството е навлязло в ера на „самодостатъчност на брака“, където хората разчитат на връзките за самочувствие и личностно израстване.

Нека си признаем, повечето от нас никога няма да намерят своя „перфектен“ партньор и това е добре. Всъщност според психолозите идеята за „сродни души“ може да направи хората нещастни в дългосрочен план.

Свързано проучване показа, че хората, които вярват в гореспоменатата концепция, са по-малко ангажирани с партньорите си. Такива хора са по-неспокойни в отношенията си и по-малко снизходителни към близките.

Според психолога Джон Готман дори и в най-щастливите връзки има неразрешими конфликти.

Получените данни ясно показват, че търсенето на идеалния партньор най-вероятно ще ни остави разочаровани. Истинската любов изисква дълбоко взаимно разбиране. Тези от нас, които търсят удовлетворение както в рамките на една връзка, така и извън нея, вероятно ще бъдат най-щастливи в любовта.

Превод: GlasNews.bg