Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов от Пазарджик за катастрофата със загинало седемгодишно момиченце в село Братаница. Върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд – Пазарджик от стадия на разпоредителното заседание.

 Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по Панайотов срещу наказанието му от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода. Той е признат от Пазарджишкия окръжен съд за виновен в това, че на 19.07.2021 г. в с. Братаница, област Пазарджик, на главен път, при управление на л.а. „Шкода“, собственост на ОД МВР – Пазарджик, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 7-годишната Мони, от с. Братаница. Владимир Панайотов  е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 години.

Родителите на убитото дете в Братаница, не приемат присъдата на извършителя ВИДЕО

Делото се гледа за втори път в Апелативен съд – Пловдив, след като то беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав. Първият състав беше изменил присъдата на Панайотов, като беше намалил наказанието му от 4 години и 8 месеца ефективно лишаване от свобода на 3 години условно с 4 годишен изпитателен срок, а лишаването от право да управлява МПС - от 6 на 4 години.

Наказателното производство в първоинстанционния съд е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. Пловдивският апелативен съд намери, че в хода на наказателното производство са допуснати отстраними съществени нарушения, които не могат да бъдат отстранени от въззивния съд. 

Започва дело срещу полицая, убил дете на пешеходна пътека в Братаница

Основното е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК. Същият страда от непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението. Наблюдаващият прокурорът не е изложил факти относно посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, посоката на движение на пресичащите деца, как са били разположени на пътя МПС-то и пострадалото дете преди и в момента на удара. В обвинителния акт липсва ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека.  

Това по-тежко наказуемо обстоятелство присъства в диспозитивите на обвинителния акт и на присъдата само цифром, но не е изписано и словесно, че ударът е станал на пешеходна пътека. Освен това, подсъдимият е предаден на съд за нарушение на чл. 119 от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. Този текст регламентира движение по автомагистрала, но в обвинителния акт няма изложени подобни факти, което води до противоречие между неговата обстоятелствена и заключителна част. Апелативните съдии смятат, че Окръжен съд – Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им. Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт.

Бащата на прегазеното дете в Братаница: Едно дете не струва 5000 лева, случаят ще се потули

Извън горното, окръжният съд не е направил и дължимия анализ на доказателствата и не е изложил правни съображения за взетото решение, което е равнозначно на липса на мотиви и също представлява съществено нарушение на процесуалните права на страните и основание за отмяна на присъдата.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.