Какво можеш да подариш на магната, който си има всичко, за неговия 70-и рожден ден? Доналд Тръмп се надява, че отговорът ще бъде президентският пост.

Тръмп - вероятният кандидат на републиканците за президент, навършва 70 години днес и ако бъде избран през ноември, ще бъде най-възрастният човек, който ще поеме президентството идния януари, Ан Уолтърс от ДПА.

На Роналд Рейгън му оставаше един месец до навършване на 70 г., когато встъпи в длъжност през 1981 г. Той отби въпросите за своята възраст с остроумие на предизборен дебат през 1984 г. "Няма да превръщам възрастта в тема на тази кампания и няма да експлоатирам за политически цели младостта и неопитността на моите опоненти", каза той тогава.

Тръмп обаче едва ли ще бъде изправен пред подобни въпроси от своята съперничка. Хилари Клинтън е само година по-млада от него и ще навърши 69 години дни преди изборите през ноември.

Точно преди 1 година Тръмп бе смятан за претендент със слаби шансове, който се очакваше да напусне кандидат-президентската надпревара още преди първите (първични избори). Коментарите се въртяха главно около това дали Клинтън ще се изправи пред много по-млад и динамичен републикански съперник като Марко Рубио или Тед Круз. "Очевидната разлика в поколенията ще бъде неизбежна тема", предупреди тогава анализаторът Джефри Скели.

Вместо това, с възхода на политическия новак Тръмп, който преобърна представите как трябва да изглежда един кандидат за президент, традиционната динамика на млади срещу стари и на опитни срещу неопитни сякаш отлетя през прозореца. Той преобърна дори и представите за възраст, атакувайки по-младия Джеб Буш като "нискоенергиен" и подхвърляйки подобни намеци срещу Клинтън.

Тръмп се опитва да бяга от имиджа на сдържания държавник на достолепна възраст и е готов да се впуска в "ръкопашни" политически битки, използвайки младежки похвати да нанася своите удари. Той обича да се перчи в Тwitter и други социални медии и неотдавна се похвали колко много последователи има в тези платформи.

"Знаете ли, ако туитна нещо, Си Ен Ен и Фокс изведнъж казват: Имаме прясна новина", каза той, явно доволен от вниманието, което всяка негова дума предизвиква. "Ето, стоя си тук и туитвам - бинг, бинг, бинг, и чувам: "Доналд Тръмп току-що направи важно изявление".

Той се опълчи на критиците, които казват, че не трябва да използва Тwitter, макар че самият той предположи, че не би било президентско да продължи с тези излияния по интернет, ако бъде избран. "Те казват: не трябва да използваш твоя Twitter. Защо, питам ги? Ще използваме всичко, което е необходимо, за да спечелим."

Клинтън също свикна да използва социалните медии, но й се получава далеч по-малко естествено. Дори президентът Обама шеговито я сравни с възрастна лелка, която се опитва да използва Facebook за първи път. "Когато Хилари се опитва да се харесва на младите избиратели, тя изглежда като ваша роднина, която току-що си е открила акаунт във Facebook", каза той на бала на акредитираните към Белия дом кореспонденти, предизвиквайки смях в залата. И продължи да я имитира: "Скъпи американци, получихте ли (моето послание)? Появява ли се то на вашата стена? Не съм сигурна, че се справям. Целувки, Хилари."

И Тръмп, и Хилари са на националната арена от десетилетия - Тръмп като играч на пазара за недвижими имоти в Ню Йорк и като звезда от телевизионни риалити шоу-програми, а Хилари - като първа дама, по-късно сенатор и държавен секретар.

Клинтън се опитва да използва като коз дългогодишния си опит за разлика от Тръмп, като го обявява за "темпераментно негоден" да бъде президент. Тя не смята своята възраст за слабост, а напротив, често изтъква ролята си на баба на внучето си като начин да смекчи "железния" си имидж.

И Клинтън, и Тръмп спадат към поколението на "бейби-бума" след Втората световна война, белязано от вълненията през 60-те години на миналия век. Тяхното избиране всъщност би било поколенческо връщане назад в сравнение с Обама, който се опитва да се отклони от често болезнено разломната политика при президентите Бил Клинтън и Джордж Буш.

И двамата претенденти получиха медицински картбланш, че са годни да бъдат президенти. С повишаването на средната продължителност и качеството на живота през миналия век възрастта вероятно вече не е такъв проблем, както в миналото. Но за по-възрастните избиратели - които най-масово отиват към урните - кандидат, който говори открито за належащи проблеми, като реформите на пенсионната и здравната система, засягащи най-вече старите хора, може да има предимство.

Тръмп обеща да не "пипа" социалните програми, въпреки призивите на мнозина от неговата партия за дълбоки промени.
 

/БТА/