Наскоро започна кампания за спасяване на Центъра по Приложен поведенчески анализ  за деца с аутизъм, създаден през 2015 г. в кв. Горубляне!
„Аз съм аутист - не мога да те стигна. Спри и ми бъди приятел!“
Това е мотото, под което Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", Сдружение "Тацитус" и Сдружение „Аутизъм днес” стартират ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ, продължавайки мисията си - да направят щастлив и пълноценен живота на децата с аутизъм.
За да може да функционира пълноценно Центъра по Приложен поведенчески анализ са нужни много средства. Работата на специалистите в центъра се следи и супервизира, за да се спазват стриктно стандартите и правилата в терапиите. Дейността по супервизията се предоставя от висококвалифицирани професионалисти от чужбина, които изработват индивидуална програма за всяко дете на база двумесечна или тримесечна оценка, следваща развитието и подобряването на състоянието му, а това е изключително скъпо и е непосилно за родителите на децата с аутистични проблеми. Ето защо са необходими дарителски средства.

По темата разговаряме с Владислава Цолова от "Аутизъм днес"

 

- За какви дейности сдружение „Тацитус” търсите подкрепа от дарители?

- Сдружение "Тацитус" не търси подкрепа от дарители. Център "Тацитус" е създаден от Мина Ламбовски, майка на дете с аутистично разстройство, финансист, която заради проблема на сина си завърши психология и създаде първия център за високо квалифицирана професионална помощ за деца с аутизъм. В него има сертифицирани специалисти по Монтесори, Сензорна интеграция ( през 2014 г., с подкрепата и на Министерство на образованието обучихме първото поколение Сензорни терапевти в България- 13 специалисти от градовете София, Велико Търново, Стара Загора, Добрич, Смолян и Бургас), вече има и приложни поведенчески технолози в центъра, които обучихме, заедно със специалистите от Центъра по приложен поведенчески анализ, които сертифицирахме за новооткрития център по Приложен поведенчески анализ в предоставена ни от Столична община сграда, за чиито ремонт ни помогнаха много дарители и приятели на каузата ни. Пловдивският бизнесмен г-н Ангел Попов от Рефан е един от най- верните приятели на каузата ни. Той подкрепи скъпо струващото сертификационно обучение.

Ние с Мина Ламбовски сме създатели на Центъра по приложен поведенчески анализ.

Специалистите, които се акредитират от Американския сертифициращ борд на поведенческите терапевти и които предстои да работят по индивидуален терапевтичен план с всяко от децата в центъра, са сбъдната мечта за няколко поколения родители на деца с аутизъм в България.

Науката, която се имплементира в България в Центъра по Приложнен поведенчески анализ е наука за човешкото поведение. В последните 40 години хиляди публикувани изследвания документират ефективността на ППА сред различни популации, интервенции, среди и поведения. ППА изгражда и подобрява социално значими поведения чрез систематично прилагане на интервенции, базирани на принципите на поведенческата теорията за учене. Методите, основани на ППА са считани за най-напредналите терапевтични и образователни интервенции за деца с аутизъм и развитийни разстройства. Големият брой на научни доказателства, подкрепящи ППА, е довел до няколко независими организации да одобрят и подкрепят ефективността на метода:
Американската Национална Академия на Науките, Американската
Педиатрична Академия, Американското Здравно Министерство, и пр.

Официалното откриване на центъра беше на 29.09.2015 г., вторник от 11.30 часа от кмета на гр. София г- жа Фандъкова.

Отново обръщам внимание, че г-н Ангел Попов, собственикът на Рефан България, който от години е един от най- верните дарители и приятели на каузата ни при популяризиране на Аутизма в обществото ни и въвеждащи обучения на специалисти от България по световно наложени терапевтични практики за работа с деца с аутизъм, ни помогна в най- съществената част при изграждането на първия в България Обучителен център за специалисти за създаване на мотивация у деца с аутизъм (АВА Център- Applied behavior analysis център- По приложен поведенчески анализ), именно за обучението и сертификацията на Регистрираните Поведенчески Технолози (Registered Behavior Technician) у нас, така че България вече съществува на световната карта и български специалисти са акредитирани от Американския Сертифициращ Борд на Поведенческите Аналитици (Behavior Analyst Certification Board), съответно под номера RBT-15-05553; RBT-15-07034; RBT-15-07021; RBT-15-07541; RBT-16-12718;
RBT-15-09034 и RBT-15-07293, а Центърът по приложен поведенчески анализ се изгради в сграда, предоставена от Столична община в гр. София, кв. „Горубляне”, ул. „Витоша” 2 и ремонтирана и оборудвана с подкрепата на много други наши спонсори и дарители, чието доверие сме спечелили през годините.

 

- С какво са по-различни методите на лечение от останалите центрове за деца аутисти в България и какви са предимствата им?


- Науката Приложен поведенчески анализ е единствената доказа наука в световен мащаб за модифициране на поведението на деца с аутизъм към социално приемливо чрез стимули, подкрепящи желанот поведение и отнемане на стимули, за неподкрепа на нежеланото поведение.

В резултат на което децата с аутистично разстойство, чието рефлективно поведение ( основано на рефлекса) изначало не работи, започват да се вписват по- добре в обществото и стават по- социални, като се подобряват комуникативните им умения.

- Пред какви проблеми се изправят родителите на деца аутисти?

- Те са единствените, за които държавата не поема никаква грижа- здравна каса, клинични пътеки и т. н. А поради поведенческите им проблеми, които варират от по- леки до много тежки, един човек, обикновено майката, трябва да им е изцяло на разположение- 24 часа в денонощието.

От друга страна, в България не съществува професионално общество. Такова ние изграждаме през последните години с обучения и възпирание
на обществото и на родителите да изисквят качество на предлаганите услуги и какво означава то.

- Колко деца посещават центъра в София?

- 20 деца в Центъра по приложен поведенчески анализ, 25 деца в листа на чакащи ( увеличават се с около 5 седмично), 25 деца в Център "Тацитус", който предлага комплексна услуга- с повече видове специалисти, включително Сензорни терапевти, монтесори, логопед.

- Планирате ли създаване на Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и в Пловдив?

- Планираме, като очакваме подкрепата на Община Пловдив и имаме подкрепата на един от най- големите и верни приятели на каузата ни- г-н Ангел Попов и Рефан.

 

Дарения могат да се правят на името на: Сдружение „Аутизъм днес”,

Банкова с/ка: IBAN BG38RZBB91551005533107,BIC:RZBBBGSF, Райфайзенбанк
За дарения през PayPal: [email protected]

Или с SMS с текст на латиница DMS AUTISM на единен Дарителски номер 17 777 на цена 1 лв. с ДДС (за абонати наTELENOR, VIVACOM и Mtel) и 1,20 лв. с ДДС за потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператора!