Подготвяната за печат книга „Футболът, тази болка отляво“ предлага четири гледни точки като се започне от спомените за началото, емоциите и страстите, битките, болките, себепреодоляването, жаждата за победа по правила, които не всички спазват… Разказват четирима пловдивски ветерани: Иван Глухчев, едно от големите имена на „Ботев“, Георги Василев, най-сърцатият футболист, обличал фланелката на „Локомотив“, Михаил Георгиев, единственият поливалентен състезател, играл на ниво „А“ група за четирите пловдивски отбора, журналистът Нейко Дамянов, в чиято биография има страничка с аматьорски футбол.

Предпремиерната поредица тъкмо в този сайт може да звучи с хилядоGLASието на пълен стадион, въпреки поредната ковид вълна. Текстовете се публикуват в петък, събота и неделя, все футболно време.

Нейко Дамянов

Подходящо въведение в дебрите на темата е витиевата формулировка на Павел Колев за футбола с днешна дата: „Или да се прави смислен бизнес проект, или да се имитира дейност чрез активно чесане на пети и задкулисно въртене на броеници“. Има предвид недоволството на любителите на черното тото срещу сега действащия формат на първенството. Защото в края му последните отбори в първата шестица и три отбора от втората четворка няма за какво да играят. И ето го проблема: сайтовете за спортни залагания избягват да ги включват в играта за пари.

Жоао Хавеланж, шеф на ФИФА в периода 1974 – 1998 г., напускайки поста, каза: „Футболът става все повече театър и все по-малко спорт“. Но нали той и други президенти на световната и европейската централа като Сеп Блатер и Мишел Платини бръкнаха дълбоко в меда и посрамиха имената си с милионни далавери. Това – като приказката за рибата и главата. Разложението неминуемо стига до опашката.

Павката, млад мъж, току-що завършил Висшето военноморско училище във Варна и вече бивш футболист в Свиленград, ми сподели: „Босът на отбора приключва тактически разбор така: „Ако биете, няма да дам премия, ако паднете, ще ви глобя. Разберете се с противника.“ От там нататък започват сметки може ли от „тактическа“ загуба да вземем повече от глобата, че и да остане.“

В битността си на шеф на Съвета на директорите на ПФК „Нефтохимик“ Христо Порточанов си позволяваше откровеност на макс: „При тоталитарния режим двата гранда водеха не толкова футболни, колкото политико-ведомствени битки. Милко Балев – червен, Борис Велчев – син (членове на висшата партийна власт). Сега влязоха много мръсни пари, тоталният футбол бе заменен от комерсиализъм и тотална лакомия. Като прибавим преследването на целта без оглед на средствата, ето, събраха се достатъчно причини, които съсипаха футбола. И гладиаторските битки, и сватбарските целувки са еднакво грозни.

Няма да отрека, че през тази пролет изиграхме „тактически“ срещи в интерес на приятелски отношения. В края на краищата човек не може без приятели. Изглежда, че събитието Пловдив да остане без отбор в „А“ група е готово на 90 - 95 процента, но не мисля, че ще се получи така. Предпочитам „Ботев“ пред Шумен и ще се опитам да помогна на „канарите“. „Ботев“ си е „Ботев“. Миналата година, не е тайна, ние спасихме „Локомотив“ (Пловдив). Предупреждавах ги – по-добре да не ви хвърляме спасителния пояс, да се захванете отдолу с нещо градивно, трайно, да се завърнете на бял кон. Сега не знам дали „Локомотив“ въобще ще се завърне в първа дивизия“ (вестник „Марица“, 21.05.1999 г.).

„Локомотив“ креташе в „Б“ група и се завърна в „А“ през сезон 2001-2002 г. с лиценза на „Велбъжд“ (Кюстендил).

Като човек „над нещата“ Иван Славков (Батето) бе съвсем директен: „Едно време в „Левски“ като трябваше да вземем някой мач, се обаждах на първия секретар на партията и всичко беше под контрол.“ Той бе президент на БФС от 1995 до 2005 г. Тогава във футбола навлязоха групировките, по фланелките се появиха надписи ВИС-2, СИК, Зора инс, Крона инс, Мултигруп. „Тактически“ резултати, предизвестени шампиони… Вероятно апаратчик като Батето би останал пожизнен шеф на БФС, ако не беше уличен в съгласие за подкуп от филм-разследване на Би Би Си „Да купиш игрите“, по повод олимпиадата в Лондон през 2012 г. Така загуби членството си в МОК, а връзките му – международни и вътрешни, се сринаха…

Иван Сотиров (Албанеца) се връща към далечната 1957 г. Наредено е да не се препречва пътят на ЦСКА към първото място и мачът с „Ботев“ в Пловдив е театрална загуба с 0:3.

Взаимността е пълна, защото „трябваше да помогнем с точки на „братята по оръжие“ от „Ботев“ (Пловдив)“. (Валентин Михов, президент на ЦСКА 1991/93 г., „В играта на живота“)

Контролната среща България – Естония завърши с боево реми 2:2 (Анталия, 09.02.2011 г. с четири отсъдени и реализирани дузпи). Или съдията е „в играта“, или това е случайност 1:1 000 000.

При К. Динев като президент отборът на „Локомотив“ (Пловдив) стоеше нелошо, но фенската маса го заподозря, че връзва бюджета на отбора с крайно подозрителни, дори куриозни резултати, и той абдикира.

През лятото на 1983 г. отборът на „Спартак“ (Плевен) бе изваден от „А“ група заради черна каса и „тактически“ мач с „Черно море“. Две години по-късно - през 1985-а, гръмна скандал с отбора на „Шумен“. Доказан опит „Локомотив“ (Пловдив) да бъде купен срещу 15 000 лева. И уж прекият виновник бе друг, а виновен-невиновен пешкира изпра старши треньорът на отбора Динко Дерменджиев (Чико), който прекара в килия 3 месеца, а после повече от година бе извън футбола.

В края на шампионата 1998/99 г. заради уговорен мач „Металург“ – „Литекс“ се опариха перничани – аут от „А“ РФГ. Случва се тайната на уговорен мач да се търкаля по улиците още преди първия съдийски сигнал. На път за стадиона преди "тактическия" двубой "Ботев" - "Черноморец" (Бургас) тийнейджъри коментираха: "Днес пускаме на "Черноморец". Беше по времето на Иван Притъргов. А „Локомотив“ (София) освободи 9 юноши, които още не знаят от коя страна се рита топката, но вече играят „черно тото“ (04.06.2012 г.).

Режисьорът Теди Москов сериозно или на шега подхвърли идеята за театър под шапито, като част от ролите се възлагат на животни. А защо не и футбол под шапито, след като играта наистина заприлича на театър? Като футбол на малки врати – 5 - 6 бика срещу също толкова питбули и рефер с камшик в ръка, вместо със свирка. Купон да става.

…първия мач загубихме срещу столичния отбор. Беше тягостна вечер. Имахме съгледвач на мача на другите два отбора от Плевен и Толбухин. Напълно преодолими са, не унивайте момчета, две победи и ставате шампиони. Но последва втора загуба, този път от отбора на Плевен, и титлата от републиканското ученическо първенство се превърна в мираж. Все още картината след мача ми е съвсем зрима. Отбор, разтеглен на стотина метра по пътя, никой с никого не контактува и всички плачат. Дали някое от сегашните 18-годишни момчета би могло да си представи такава гледка, след като е абсурдно да повярва, че е възможна?

Беше лятото на 1963 година…

На снимката: Жоао Хавеланж, Христо Порточанов, Константин Динев, Павел Колев

Четири стъпки към футбола, разказани от четирима пловдивски ветерани I ЧАСТ

Четири стъпки към футбола, разказани от четирима пловдивски ветерани II ЧАСТ

Победа срещу софийските грандове си беше подвиг по онова време СНИМКИ

Тук няма рефер, има лидер

В "Локомотив" – един лидер, в "Ботев" – много "воеводи"

И режим, далеч от "слабите ангели"

Футболът няма свобода за модни екстри

Футболът не може да мине само с детски охлузвания

"Ние даваме точките, те дават премията"