Ако тези предположения бъдат потвърдени, цялата общност на ЕС, основана на солидарност, ще бъде поставена под въпрос. Наближава ли скандалът с коронавирусната ваксина в ЕС?

Австрийският федерален канцлер Себастиан Курц изрази сериозни подозрения към страните членки на ЕС: според проучване на канцлерската кантора отделни държави могат да сключват тайни споразумения с фармацевтични компании.

„Комитетите имаха истински базар. Договорите обаче останаха в тайна“, каза Курц на пресконференция в петък, цитиран от bild.de. През последните няколко седмици неравномерният процес на ваксинация в ЕС доведе до по-внимателно изучаване на цялостната ситуация.

„Пратките не са в съответствие с ключовата популация“, каза Курц. Тоест, не е в съответствие със „справедливото“ разпределение на глава от населението, договорено в ЕС. Очаква се през следващите седмици и месеци разликите на тази основа между страните членки на ЕС само да се засилят.

Според Курц например "до края на юни" в Малта ще има почти три пъти повече дози ваксини, отколкото в България. Дания и Холандия също са водещи по този въпрос, докато Латвия и Хърватия очевидно изостават. Според Курц Холандия ще получи повече ваксини от Германия, а Австрия вече е някъде по средата.

Курц е убеден, че тайните споразумения между някои страни от ЕС и фармацевтични компании подкопават общите цели на ЕС за разпространение на ваксини на глава от населението. Настоящата ситуация „не съвпада“ с това, с което страните членки „се съгласиха“, каза Себастиан Курц.

Австрийският канцлер също призна, че наскоро се е обадил на няколко европейски правителствени ръководители, които са също толкова изненадани от настоящата ситуация, колкото и той. Те „не можеха да повярват на очите и ушите си“. Сега той призовава за пълна прозрачност.

Какво казва Европейската комисия?

Говорител на Европейската комисия заяви, че въпреки че ЕС е сключил договори с производители на ваксини, всяка държава-членка самостоятелно определя на национално ниво дали ще използва напълно максималното количество ваксина, налично за поръчка, или не.

Страните, които разчитаха на ваксината Biontech / Pfizer, сега имат предимство пред тези, които са поръчали по-евтината ваксина AstraZeneca, без да знаят за потенциални проблеми с доставките. Всичко това води до неравномерно снабдяване с лекарства. Освен това страните започнаха кампании за ваксинация по различно време.

Превод и редакция: GlasNews.bg