Освен известната наклонена кула в Пиза, има още една наклонена кула в Италия, която не получава толкова много внимание. Това е кулата Гарисенда в Болоня, която е наклонена под ъгъл от 4 градуса в продължение на много векове. Стои на няколко метра от най-високия си спътник, кулата Асинели, образувайки емблематичните „кули близнаци“ на града.

Кулата Гарисенда от 12-ти век, висока 48 метра, привлече вниманието на кмета на Болоня Матео Лепоре. Той е загрижен за нейната безопасност и като предпазна мярка площадът до нея, Piazza di Porta Ravegnana, също е затворен, пише Ancient Origins. Затварянето не се дължи на предстоящо срутване, а по-скоро, за да се гарантира дългосрочната безопасност на кулата.

Всичко започна с откритие, направено от учени от университета в Болоня. Те забелязаха необичайно увеличаване на люлеенето на кулата. Кулата Гарисенда, която има малко по-стръмен наклон от по-известната наклонена кула в Пиза, се накланя поради слягане, настъпило през 14 век.

За да се гарантира безопасността на кулата, са монтирани датчици за следене за признаци на пукнатини, а основата й ще бъде подсилена с нови материали. Близката кула Асинели, популярна туристическа атракция, също беше временно затворена поради съображения за безопасност.

Италия, кула, реконструкция, ъгъл, наклон, учени, почва, геолози, експерти, камък, структура, разкопки, безопасност, основа, укреплениеЦял екран
Наклонената кула в Пиза и двете кули на Болоня Снимка: CC BY-SA 3.0

Комисия от експерти, включваща геолози, инженери, архитекти и химици, изучава данните, събрани от кулата Гарисенда от години. Те са използвали различни технологии, включително акустични сензори, оптични влакна, GPS на върха на кулата, махало и системи за наблюдение на подпочвените води в близост до подземния водоносен хоризонт на кулата.

През 2021 г. към основата на кулата бяха добавени железни пръстени, за да я предпазят от потенциални пукнатини в деликатния камък селенит. Железни пръстени също са монтирани на върха на кулата в края на 90-те години.

Началото на наклона на кулата датира от 1100 г. и може да е резултат от строителна грешка. До средата на 1300 г. опасенията за нейната стабилност доведоха до частично скъсяване на кулата.

В миналото експертите са обмисляли изграждането на високи стълбове със здрави стоманени кабели, които да поддържат кулата Гарисенда и да я предотвратят от по-нататъшно накланяне. Този план обаче беше изоставен поради опасения от дестабилизиране на близката кула Асинели по време на необходимите разкопки.

Обмислен е и по-късен план за възстановяване, включващ инжектирането на специален цимент в основата на кулата. Въпреки това, преди този проект да може да бъде реализиран, трябваше да се извършат допълнителни тестове.

Тъй като зоната около кулата в момента е затворена за обществеността, настоящият план изисква изграждането на прегради около основата на кулата, за да се стабилизира. В бъдеще кулата ще бъде заобиколена от защитна конструкция, когато се вземе решение за стратегия за възстановяване.

Кметът отбеляза, че все още не е известно дали експерти ще се опитат да изправят кулата, да укрепят основата й или дори да разгледат възможността за частичен демонтаж и реконструкция. През следващите шест месеца обаче около кулата ще бъде монтирана защитна мрежа.