Климатичната криза е надвиснала над планетата: миналата година официално беше най-горещата в историята, а 2024 г. вероятно ще счупи този температурен рекорд. Последните 10 месеца също се превърнаха в най-горещите в историята, а последната година се смята за най-топлата за последните 100 000 години. В резултат не само животът на сушата, но и в океана е под заплаха: учените откриха, че повърхността на морето бързо кипи и ледените шелфове на Антарктида може дори да се срутят.

В ново проучване международен екип от учени от Корейския институт за полярни изследвания, университета Хокайдо и Националния университет в Сеул откри, че взаимодействието между криволичещите океански течения и океанското дъно води до скорости на издигане, транспортирайки по-топла вода до по-плитки дълбочини, пише PHYS.org.

Учените смятат, че този механизъм допринася значително за топенето на ледените рафтове в Западна Антарктика. Екипът се опасява, че антарктическите ледени рафтове днес са в несигурна позиция: те бързо се дестабилизират и са изложени на риск от колапс. Това от своя страна ще доведе до рязко покачване на морското равнище.

В работата си екипът използва усъвършенствани техники за моделиране на океана, за да проучи основните сили зад бързото топене на ледените шелфове. Преди това учените свързваха бързото топене на ледените шелфове с ветровете над Южния океан. Резултатите от новото проучване обаче подчертават, че взаимодействията между океанските течения и океанското дъно също играят важна роля в този процес.

Най-уязвимите ледени шелфове днес са ледниците Пайн Айлънд и Туейтс - те се променят бързо и са от особен интерес за учените, по-специално поради тяхната уязвимост към затоплянето на океанските води. Именно тези ледници са по същество „пазителите на Антарктида“ и действат като бариери, които предпазват ледниците зад тях от вливане в океана.

В същото време бързото топене на шелфовите ледове на Антарктида заплашва планетата и има потенциал да доведе до климатичен колапс: ледниците представляват сериозна заплаха за крайбрежните общности по света поради покачването на морското равнище.

В работата си екипът се фокусира върху ролята на слой топла вода под студени повърхностни води, известен като „модифицирана циркумполярна дълбока вода“, при изтъняване на ледените рафтове отдолу. Авторите на изследването смятат, че интензитетът и траекторията на океанските течения около ледените шелфове влияят на притока на топла вода, влияейки върху скоростта на тяхното топене.

Учените разгледаха „дълбочината на термоклина“, дълбочината на границата между по-топлите дълбоки води и по-студените повърхностни води. Екипът установи, че дълбочината на този термоклин всъщност силно влияе на потока топла вода към ледените рафтове.

Авторите на изследването казват, че техните резултати всъщност оспорват конвенционалната мъдрост, че ветровете имат голямо влияние върху скоростта на ледените рафтове. Сега обаче учените смятат, че именно взаимодействието между теченията и океанското дъно увеличава скоростта на топене на ледените шелфове, като транспортира топла вода до по-малки дълбочини. Тази топла вода достига границата лед-океан, ускорявайки топенето на шелфовия лед.

Превод: GlasNews