Вирусът COVID-19 се разпространи по света и засегна много хора. Въпреки че имаме някои начини да го диагностицираме, винаги се работи за намиране на по-бързи и по-ефективни инструменти. Ново проучване, насочено точно към това, е посветено на изследване на метаболитния отговор на тялото при заразяване с вирус като COVID-19.

Когато хората се заразят с вируса COVID-19, е известно, че в кръвта на хората настъпват промени в определени химикали, известни като биомаркери, които помагат на лекарите да проследяват развитието на болестта, пише Medical News. Новото проучване разглежда по-отблизо подобни маркери, но този път в урината.

Използвайки най-съвременни методи, учените анализираха проби от урина от пациенти и пациенти, които не са с COVID-19. Те търсеха специфични молекули, някои от които се произвеждат естествено от нашето тяло за борба с вирусите.

Резултатите от изследването са изненадващи: в урината на заразени пациенти са открити 10 специфични молекули, така наречените нуклеозидни аналози. Нещо повече, осем от тях се оказаха напълно нови за науката в този контекст, което означава, че имаме много повече средства за защита в нашия арсенал, отколкото предполагахме преди.

Тези молекули не просто са открити в проучването, те са пряко свързани с естествената защита на тялото срещу вируси. В допълнение, нивата на тези молекули са значително по-високи при хора с COVID-19, отколкото при хора без инфекция. Това предполага, че тестването за наличието на тези молекули може да бъде надежден начин да се определи дали човек е заразен с вируса. Освен това нивото на тези молекули се променя с течение на времето, което дава възможност да се прецени прогресията и тежестта на заболяването.

Това не е просто интересно научно откритие. Има много реални практически последици. Наличието на тези молекули може да служи като система за ранно предупреждение. Вместо да чакат да се появят тежки симптоми, лекарите ще могат да откриват и лекуват вирусни инфекции много по-рано, което ще улесни живота на пациентите и шансовете им за пълно възстановяване.

Казано по-просто, представете си, че колата ви има нова лампа на таблото, която светва не когато двигателят е повреден, а когато едва започва да показва признаци на износване. Той ви предупреждава, като ви позволява да се подготвите и да вземете необходимите мерки, преди ситуацията да се влоши.

Въпреки важността на откритието, учените имат още много работа. Целта е да се разберат по-добре тези молекули и след това да се разработят инструменти или тестове за откриване на тези ранни признаци на вирусни инфекции. Докато изследванията в момента са фокусирани върху COVID-19, същата техника може да помогне и при други вируси.

Докато се борим със здравословни проблеми по света, появата на нов метод за ранно откриване на проблеми не може да не ни радва. Може би огнищата на бъдещи пандемии могат да бъдат потушени в зародиш, разтоварвайки вече претоварените здравни системи по света.