Очаква се днес промените в наредбата за медицинската експертиза, представени вчера от здравния министър Стойчо Кацаров, да бъдат внесени в Министерския съвет.

Според измененията – над 100 заболявания, които са необратими, ще получат пожизнено решение за трайна неработоспособност. Всички хора, които страдат от тях, няма да ходят на всеки 3 г. за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК, какъвто е режимът в момента. 

Пациенти с необратими заболявания – с пожизнен ТЕЛК. Кои са болестите?

"И досега в наредбата имаше текст, според който дефинитивните състояния получават пожизнено ТЕЛК, същото е записано и в закона за здравето, но от това не следваше нищо. Броят на състоянията, които са пожизнени, е доста малък", посочи министър Кацаров.

"С измененията на наредбата те ще станат десетки - над 100", обяви той.

Кацаров даде няколко примера - досега хората с онкологични заболявания след 5 г. имаха право на 50% трайна неработоспособност, но на всеки 3 г. те трябваше да доказват, че са имали раково заболяване. Същото е и за някои наследствени заболявания като муковисцидоза, генетични заболявания.

"Няма нужда на 3 г. да доказваме това нещо, което е за цял живот", коментира той.

"Диабетът също досега не се приема за пожизнено състояние, но ако имаш най-малко 2 допълнителни увреждания в следствие на диабета - например ретинопатия, тогава се счита, че те са необратими. Досега това даваше 80% неработоспособност, при новата наредба - ще се получава пожизнено решение", даде за пример още министърът.

"Промените в наредбата няма да доведат до увеличаване на разходите за НОИ, тъй като тези хора така или иначе ще получават пожизненото си решение, просто няма на всеки 3 г. да доказват, че нямат ръка, крак, око и т.н.", посочи още здравният министър.

По думите му от гледна точка на НЗОК промените ще доведат до икономия на средства, защото ще спестят назначаването на ненужни изследвания, ще бъде облекчена и работата на самите лекарски комисии.

"Тази промяна ще реши проблема на хората с дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Необходим е изцяло нов подход: сериозна реформа чрез изменение в закона, действащ парламент, както и воля от страна на хората, които управляват здравната, осигурителната и пенсионната система", уточни още министърът на здравеопазването.

Искането за въвеждане на пожизнен срок на оценките за инвалидност при тежки заболявания без шанс за подобрение е от години. По въпроса има и изрично произнасяне на Върховния административен съд от 2017 г., с което бе премахнато въведеното през 2010 г. ограничение за 3-годишния максимален срок на оценките, но това така и не стана реален факт.