Суперкомпютърът Deep South, разположен в Австралийския международен център за невроморфни системи, ще заработи през април 2024 г. Това устройство може да се похвали със скорост на обработка от 228 трилиона операции в секунда, което надхвърля възможностите на човешкия мозък над 2000 пъти.

Въпреки непрекъснато развиващите се технологии, човешкият мозък е най-добрият по отношение на мощността на обработка. Мозъкът обработва данни с повече от 100 милиарда операции в секунда. За да преодолеят това, учените изследват невроморфните изчисления, вдъхновени от структурата на мозъка, пише Gizmochina. Изучаването на мозъка за изграждане на по-интелигентни компютри доведе до по-задълбочено разбиране на самия човешки мозък. Изследователите вече могат да анализират мозъчни заболявания и да наблюдават как мозъкът реагира на лекарства и стареене.

Високата ефективност на човешкия мозък се крие в милиарди взаимосвързани нервни клетки, работещи с минимална консумация на енергия, което позволява осъществяването на трилиони взаимодействия. Суперкомпютърът Deep South, разбира се, изисква повече пространство и енергия. Все още малко се знае за устройството, но експерти предполагат, че то имитира функционирането на мозъка, копирайки алгоритми за комбиниране на операции за съхранение и обработка на информация.

Суперкомпютърът ще позволи на учените да разгледат по-отблизо мозъка, анализирайки връзките между невроните, за да установят първопричината за някои неврологични проблеми. Той дори може да визуализира процесите, протичащи в мозъка, като създаде негов компютърен модел. Въпреки че разкриването на всички тайни на мозъка може да изглежда пресилено, потенциалът на Deep South е неоспорим. Може би с негова помощ ще създадат цифрово копие на мозъка, за да разберат как да лекуват различни видове заболявания, които в момента не могат да бъдат лекувани.