Има минимални световни правозащитни стандарти и изисквания, на които трябва да отговарят местата за лишаване от свобода, каза омбудсманът Мая Манолова пред Нова тв, след като тази седмица разпространи снимки от арестите, в които в момента са кметицата на Младост Десислава Иванчева и нейната бивша заместничка.

"Има Конвенция на ООН за предотвратяване на изтезанията, на нечовешкото и унизително поведение. По отношение на България комитетът даде публично изявление за условията в затвора. Държавата ни е осъдена по делото Нешков срещу България именно за условията в затворите и местата за лишаване от свобода. Че има подобрение след 2015 г. в по отношение на населяемостта, има. Бяха изградени по модела на норвежкия механизъм две нови затворнически общежития - в Дебелт и във Враца. Бяха подобрени условията в някои затвори, но ситуацията е много далеч от минималните изисквания", каза Мая Манолова в "Събуди се" по Нова тв.

Аз не се боря само за правата на Иванчева, а за правата на всеки арестант, затворник. Още повече че всеки може да попадне в такава ситуация, заяви Манолова.

Тя коментира и гласуването на помощи за децата с увреждания. "Посветих на тази кауза 7 месеца, а майките са посветили много повече. Наистина минахме през какво ли не - протести, контрапротести, блокади, оставки на социален министър, на вицепремиер. Отделихме десетки дни и стотици часове в изработване и подобряване на текстовете и в закона за личната помощ, и в закона за хората с увреждания. Сега, когато вече сме на финала, още не мога да се зарадвам. Ще си отдъхна, когато видя парламентът да гласува окончателно текстовете, каза омбудсманът.

Нямам обяснение защо трябваше 7 месеца да минем през това и накрая да се случи това, което искахме. Защо? Защо си го причиниха властта и институциите? Беше ясно, че тази кауза е справедлива, попита Манолова. "Законът за личната помощ, който внесохме с майките на деца с увреждания през юни, беше зловещо критикуван, атакуван, обиждан. Нямаше човек от парламента, независимо от коя група, който да каже, че този закон може да бъде приет. Всички бяха против - депутати, Министерски съвети, работодатели, синдикати. В крайна сметка го гласуваха единодушно на първо четене, а вчера социалната комисия си поправи безобразните текстове от вторник и много се надявам, че единодушни ще го гласуват на второ четене", каза Манолова.