Световният финансов свят със затаен дъх очаква как и дали ще се справи Русия с първото си голямо плащане на външен дълг, след като светът наложи безпрецедентни финансови санкции заради агресията в Украйна. 

Днес Москва трябва да погаси около 117 млн. долара -  лихви по две доларови облигационни емисии. Прогнозите, че страната няма да може да обслужва задълженията си, се множат, а самата Русия ги подсилва с оплаквания, че Западът се опитва да я докара до "изкуствен фалит", коментират финансови анализатори пред Ройтерс.

"Замразяването на валутните сметки на Банката на Русия и на руското правителство може да се разглежда като желание на редица чужди държави да организират изкуствен дефолт, който няма реални икономически основания", заяви руският финансов министър Антон Силуанов.

А рейтинговата агенция Fitch понижи още рейтинга на държавния дълг на Русия в категорията "junk" (боклук), като поясни, че решението отразява мнението, че фалитът е "неизбежен".

И МВФ обяви, че "дифолтът" изглежда все по-неизбежен, но руските власти упорстват, че могат да обслужва задълженията. Само че плащанията няма да са във валутата на дълговете, а в рубли -  по обменния курс на руската централна банка в деня на плащането.

Очакваме Русия да изпадне в неплатежоспособност в най-скоро време, коментират от "Блумбърг". Известната агенция очертава три възможни сценария:

- Русия успява в сряда да погаси в долари плащанията по двете емисии и отлага техническия фалит - до следващия падеж.

 - Плаща, но в рубли вместо в долари. Това обаче реално би означавало дифолт, защото такова плащане не е приемливо за кредиторите.

- Изобщо не плаща. В този случай започва да тече 30-дневна отсрочка. Ако и след гратисния период не преведе дължимата сума в долари, това означава фалит.

Санкциите срещу Москва заради нейната "военна операция" в Украйна нанесоха безпрецедентен удар върху банковата и финансовата система на Русия, като голяма част от валутните й резерви бяха замразени. Властите полагат отчаяни усилия да пресекат изтичането на капитали в чужбина и да удържат срива на рублата, настояват експертите. 

Русия вече е преживявала фалит.  През август 1998 г. страната девалвира рублата, обяви, че не може да обслужва задълженията си и въведе мораториум върху плащанията към чуждестранни кредитори. Това предизвика трусове на финансовите пазари.

В неделя управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза, че западните санкции в отговор на инвазията на страната на 24 февруари в Украйна сериозно ще ударят Русия, като ще свият реалните доходи и покупателната способност на руснаците. Тя предупреди, че неизпълнение по руския дълг вече не може да се смята за "невероятно събитие".