Тъмни кръгове под очите, подпухналост, бръчки, гънки, матова кожа - нещо, което тревожи всяка жена, особено след 40 години. В допълнение към процеса на стареене, фактори като замърсяване на околната среда, излагане на слънце, стрес и нездравословен начин на живот могат да повлияят на кожата. Не можете да го избегнете напълно, но можете да минимизирате щетите, като добавите ядки и семена към вашата диета за блестяща кожа. За това пише Health Shots.

Ядките и семената допринасят за блясъка на кожата благодарение на богатия състав от хранителни вещества. Натъпкани с незаменими мастни киселини като омега-3 и омега-6, те поддържат кожата хидратирана и повишават еластичността, придавайки свежест. Тези продукти съдържат и витамин Е, който действа като мощен антиоксидант, предпазвайки кожата от оксидативен стрес и преждевременно стареене. В допълнение, минерали като цинка играят решаваща роля в производството на колаген, подобряват тонуса на кожата и намаляват риска от акне.

Бадеми

Бадемите са богат източник на витамин Е, антиоксидант, който предпазва кожата от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Витамин Е също така подпомага производството на колаген, повишавайки еластичността на кожата. В допълнение, бадемите съдържат биотин, който насърчава здравето на кожата, като подпомага регенерацията на клетките. „Бадемите също могат да намалят бръчките, гънките и хиперпигментацията на кожата“, казва диетологът Рия Десаи.

Снимка: Pixabay

Орехи

Омега-3 мастните киселини и полиненаситените мастни киселини, открити в орехите, насърчават здравата кожа, като намаляват възпалението и бръчките. Орехите също така съдържат цинк, който е от съществено значение за поддържане на гладка кожа и предотвратяване на акне. В допълнение, комплексът от витамини от група В, съдържащи се в орехите, помага за овлажняване на кожата и намаляване на бръчките.

Бразилски орех

"Бразилските орехи са отличен източник на селен, минерал с антиоксидантни свойства. Селенът играе жизненоважна роля в защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи и поддържа цялостната еластичност на кожата", обяснява Десаи. Включването на бразилски орехи във вашата диета може да насърчи по-младежки и сияен тен.

Снимка: Pixabay

Семена от чиа

Семената от чиа са богати на омега-3 мастни киселини, които са известни със своите противовъзпалителни свойства. Тези мастни киселини спомагат за поддържането на бариерната функция на кожата, предотвратявайки дехидратацията и осигурявайки здравословен тен. Семената от чиа също са добър източник на цинк, минерал, който подпомага производството на колаген и заздравяването на рани. Всички тези предимства на семената от чиа могат да накарат кожата ви да сияе.

Ленено семе

Лененото семе, друг чудесен източник на омега-3 мастни киселини, помага за намаляване на възпалението и поддържа кожата хидратирана и еластична. Лененото семе също съдържа лигнани, съединения с антиоксидантни свойства, които могат да предпазят кожата от увреждане.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са богати на витамин Е, антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали и предпазва кожата от вредното влияние на околната среда. Десаи казва: "Витамин Е също повишава еластичността на кожата, намалявайки появата на бръчки. В допълнение, слънчогледовите семки съдържат мед, която подпомага производството на меланин, насърчавайки здравословния тен на кожата."

Снимка: Freepik

Тиквени семки

Тиквените семки са добър източник на цинк, който поддържа имунната система и подпомага зарастването на рани, което го прави полезно за хора с кожа, склонна към акне. Това семе също съдържа антиоксиданти като витамин Е, които допринасят за цялостната защита на кожата.

Сусам

Сусамовите семена са богати на цинк, важен минерал за здравето на кожата. Цинкът помага за регулиране на производството на себум, което прави сусама полезен за хора с мазна или склонна към акне кожа. В допълнение, сусамовите семена съдържат сезамол, съединение с антиоксидантни свойства, което може да помогне за защита на кожата от UV радиация.

Диетологът препоръчва да включите в менюто си разнообразни ядки и семена като лека закуска рано сутрин или вечер до 30 г на ден. Това ще осигури набор от основни хранителни вещества, за да поддържате кожата си хидратирана и блестяща.

Снимка: Freepik

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg

Всеки има тези 7 продукта у дома - те могат да подобрят паметта

Храна против стареене. Учените посочиха 12 продукта за дълголетие

Диетолози назоваха 10 богати на протеини ядки и семена

Три вида ядки, които ще ви помогнат да станете по-стройни и здрави

Могат ли тиквените семена да ви помогнат да отслабнете?

10 начина да се отървете от пристрастяването към захарта завинаги

Учени: Кардамонът помага за намаляване на теглото

9 полезни свойства на гроздето за здравето

Маските за лице с авокадо крият тайни против стареене